US President Barack Obama speaks with German Chancellor Angela Merkel at the UN conference on climate change - COP21, on November 30, 2015 at Le Bourget, on the outskirts of the French capital Paris. World leaders opened an historic summit in the French capital  with "the hope of all of humanity" laid on their shoulders as they sought a deal to tame calamitous climate change.   AFP PHOTO / ALAIN JOCARD / AFP / ALAIN JOCARD
Tudomány

A politikusok korán halnak

24.hu
24.hu

2015. 12. 23. 19:50

Egy harvardi kutatás szerint a vezető politikusok évekkel rövidebb ideig élnek, mint az átlagpolgárok.
Korábban a témában:

Kétségtelen, hogy a politikusok – főleg az elnökök, miniszterelnök, államfők – általában jóval nagyobb stressznek vannak kitéve, mint az átlagpolgárok – ami persze az egészségi állapotukra is negatív hatással lehet. Egy harvardi tudósok által végzett kutatás szerint olyannyira, hogy a felelős pozícióban dolgozó politikusok várható élettartama átlagosan két évvel rövidebb, mint a hétköznapi emberek többségéé.

A BMJ-ben megjelent tanulmány készítői 279 élvonalbeli politikus – köztük amerikaiak, ausztrálok, britek, kanadaiak, dánok, finnek, franciák, lengyelek, osztrákok, spanyolok és svédek – egészségügyi adatait hasonlították össze 261 olyan társukéval, akik vezető pozícióra pályáztak ugyan, de nem választották meg őket. Mint kiderült, előbbiek átlagos élettartama 2,7 évvel rövidebb volt, mint az utóbbiaké.

Annak ellenére, hogy Barack Obama gyakran tréfálkozik a saját őszülő halántékával, elődjének, George W. Bush-nak pedig szívproblémái is voltak, a kutatók korábban azt gondolták, hogy az elnökök – legalábbis az Egyesült Államokban – legalább addig élnek, mint az átlagpolgárok. Igen ám, csakhogy a korábbi tanulmányok meglehetősen kis mintavétellel dolgoztak, és nem vették figyelembe azokat a társadalmi-gazdasági különbségeket, amelyek egy átlagos honpolgár és egy elnök között vannak.

Anupam B. Jena, a Harvard Medical School professzora a STAT Newsnak nyilatkozva azt mondta, valószínűleg nem csupán a stressz rövidíti meg a vezető politikusok életét, hanem az olyan, a munkájukból adódó életviteli sajátosságok, mint a sok utazás és a kevés testedzés.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. június 14.
Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője (b) és Kanász Nagy Máté, a párt ifjúsági szakszóvivője a változatlanságot jelképező, az eredeti felirattal megegyező matricát ragaszt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) székházán lévő táblára, Budapesten 2016. június 14-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.