Tudomány

Döbbenetes képet tett közzé a felkelő Földről a NASA

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2015. 12. 20. 14:50

Egy Hold körül keringő műholdnak köszönhetjük a látványt.

Rengeteg kép készült már a Földről az atmoszférán kívül, a Hold mögül felkelő Földről azonban nem sok. A legismertebb talán William Anders asztronauta képe, aki az Apollo 8 fedélzetéről örökítette meg 1968-ban a félig még sötétséggel takarózó bolygót, amint a Hold fölött suhantak.

Most azonban egy új fotót tett közzé a NASA, mégpedig alighanem az eddigi legszebbet. A kép valójában nem is egy, hanem több ezer kép, amelyet egy Hold körül keringő adatgyűjtő műhold, az LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) készített, miközben a Compton kráter fölött repült. A beérkező alacsony felbontású színes képeket a NASA szakemberei összekombinálták a nagyfelbontású fekete-fehér fotókkal, amelyet a műhold kamerái a színesekkel egy időben készítettek, hogy a végeredmény is színes legyen. Mindezt úgy, hogy mint mindig, a fotózás közben is több mint ötezer kilométer per órás sebességgel keringett a Hold körül az LRO. A műholdat ráadásul kivételesen az oldalára kellett fordítani, hogy a Föld felé nézzenek a kamerái – azok feladata ugyanis az, hogy a Hold felszínét fotózzák. Annak ellenére kivételes tehát a fotó, hogy az LRO naponta 18 “Földkeltét” láthat, vagyis láthatna, ha arra nézne.

Alant a csodálatos végeredmény. A kép elkészültéről még több információt olvashattok a NASA oldalán.

NASA
vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.