Tudomány

Minden eddiginél közelebb találtak földszerű bolygót csillagászok

Sokkal közelebb lehet hozzánk egy földönkívüli életforma, mint azt eddig gondoltuk. A Földhöz minden eddiginél közelebb fedeztek fel élhető bolygót az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem (UNSW) tudósai – írja a CNN.

A bolygó egyike annak a háromnak, melyek a Wolf 1061 nevű vörös törpe körül keringenek. A m i Napunknál sokkal kisebb és csillag mindössze 14 fényévnyire van a Földtől. A körülötte keringő mindhárom égitestnek szilárd a felszíne, de csak egyik, a „c” jelzésű van a csillag Goldilocks-zónájában. Ez azt a távolságot jelenti, melyen belül a hőmérséklet lehetővé teszi folyékony víz előfordulását, ami az általunk ismert élet kialakulásának egyik alapfeltétele.

A tudósok úgy vélik, hogy a bolygó relatív közelsége nagyon jó esélyeket biztosít a további vizsgálatokhoz. A kutatók jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy a Wolf 1061c-nek van-e légköre. Ha van is, a bolygó nem túl barátságos élettér. Egyrészt a gravitáció majdnem a duplája, egészen pontosan 1,8-szorosa a földinek. Másrészt a saját tengelye körül nem kering, ami azt jelenti, hogy egyik oldala folyamatosan a csillaga felé néz, a másik pedig az űr felé, vagy is van egy örökké világos és meleg félteke, meg egy mindig sötét, hideg. Van azonban rajta egy sáv, egy átmeneti, „alkonyzóna”, ami ha nem is túl kényelmes, de talán az emberek számára is élhető lehet.

Duncan Wright, az UNSW kutatócsoportjának vezetője hangsúlyozza, hogy még nagyon az elején tartunk, az élhető világok keresésének. Legalább ötvenmilliárd vörös törpe van a galaxisunkban, és legalább a fele körül keringenek szilárdkérgű bolygók. A kutató szerint a következő 20 évben nagyjából kiderülhet az, hogy miénk-e az egyetlen intelligens faj a galxisban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik