Tudomány

A Star Wars zenéjére hatékonyabb a vastagbéltükrözés

Nem is olyan réges-régen, a messzi-messzi Ausztráliában orvosok egy kis csoportja rájött arra, hogy végbéltükrözés közben nagyobb eséllyel veszik észre a polipokat és daganatokat, ha a Star Wars zenéjét hallgatják a vizsgálat közben – írta a The Age. Kutatási eredményeik szerint – amit egy ausztrá orvosi szaklapban közölt – az endoszkópos vizsgálatot végző orvosok John Williams dallamait hallgatva kevésbé voltak stresszesek, és megnövelte megfigyelőképességüket.

A nem teljesen komoly tanulmány – aminek hivatalos neve „hangeszközök értéke az endoszkópos rendelőkben”, azaz angol betűszóval VADER – írói kijelentették: „Gyanítjuk, hogy az Erőnek szintén szerepe volt” a jobb eredményekben. Majd hozzátették: ahogy Luke Skywalkert is az Erő vezette a Halálcsillag elpusztításakor, az orvosok is az „Erőben bíztak” a polipok megtalálása és elpusztítása közben.

Az Age cikke szerint a „Birodalmi induló” nem volt a lejátszott zenék között, és a Sith-ek bosszújában hallható „Hősök csatája” hangzott el a legtöbbször. A kutatásban 103 betegen végeztek vizsgálatokat, akik altatásban voltak.

Az ausztrál lap a kutatással kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Ausztráliában hetente nyolcvan ember hal meg rákban, és arra ösztönözték az 50 évesnél idősebb embereket, hogy menjenek el végbéltükrözésre. „Nem fájdalmasabb, mint végigülni a Baljós árnyakat” – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik