Tudomány

Minden halat ver a compó

A Magyar Haltani Társaság Az év hala megtisztelő címét készül kiosztani egy internetes szavazás eredményeként. Eddig közel 4600-an adták le voksukat, melyek alapján jó eséllyel kirajzolódik a végső sorrend.

A sekély, növényekben gazdag állóvizek jellegzetes, gasztronómiai szempontból is értékes halára, a compóra (Tinca tinca) eddig abszolút többséget (55 százalék) jelentő, több, mint 2500 szavazat érkezett.

A kizárólag a Duna és mellékfolyói vízrendszerében előforduló, hazánkban védett, példányonként 10 ezer forint eszmei értékű selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) jelentősen lemaradva, 27 százalékkal a második, míg a compóhoz hasonlóan ugyancsak kiváló húsú márna (Barbus barbus) a várakozásokat alulmúló 18 százalékkal a harmadik helyen áll.

Wikipedia
Csak nehogy fejébe szálljon a dicsőség. Ő a büszke éllovas, a compó Wikipedia

Harka Ákos, a szervezet elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a közönségszavazás hajrájában még változhat a sorrend, hiszen az év halára 2015. december 31-ig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján. Az oldalon a versengők képe mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk is megtalálhatók – tette hozzá.

A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, legutóbb pedig a kecsege érdemelte ki Az év hala címet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik