Tudomány

Pontos halálóraként szolgálhatnak a baktériumok

Hullaház (hullaház)
Hullaház (hullaház)
Fejlődik a tudomány, egyre többet tudunk a halált övező tényekről. A mostani felfedezés sokat segíthet a nyomozóknak is.

Az orvosszakértők előtt egyre több és egyre újabb lehetőségek nyílnak meg, hogy megtudják, mikor halt meg valaki. Most arról ír az IFL Sicence, hogy a baktériumok és gombák, amik tenyészni kezdenek egy holttestben, gyakorlatilag “halálóraként” is funkcionálnak, megtudható belőlük, mikor hunyt el valaki.

A Coloradói Egyetem kutatócsapata Jessica Metcalf vezetésével arra jutott, hogy a mikróbák eloszlása és elhelyezkedése a testben pontosan mutatja a halál beálltának időpontját. Ehhez több organizmust is megvizsgáltak, ami megjelenhet a holttestekben.

A törvényszéki szakértők eddig a légylárvák állapotából próbáltak következtetni a bűnügyek felderítése esetén nem mellékes adatról, hogy mikor halt meg az áldozat.

Azonban ez nem szolgált túl pontos információkkal.

A csapat azt is vizsgálta, hogy hogy jelennek meg ezek a mikroorganizmusok a szervezetben, kívülről kerülnek-e bele, illetve milyen fajtájuk milyen környezetben kezd el falatozni az emberből. Ezért egerek és emberek hulláit tették ki különböző környezeti és hőmérsékleti hatásoknak, de megdöbbenésükre ugyanazok a mikrobák jelentek meg a testekben.

Az oszlás elején ugyanis a nitrogént hasznosító létformák jelennek meg először, mivel a belső folyadékok sok ammóniát bocsátanak ki. Ekkor jönnek egyes gomba- és féregfajok, amik viszont inkább a talajból érkezhetnek. Ezen lényeg megjelenésének megfigyelése szolgálhat a későbbiekben fontos és pontos információval az orvosszakértőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik