Tudomány

Kitalálod, melyik tárgy igazi az asztalon?

Anamorfikus illúzió: így nevezik azt a trükköt, amikor csak egy nézőpontból látunk egy rajzot olyannak, mintha igazi tárgy lenne.

Pazar optikai illúziót hoztak létre, amiről a YouTube-ra is felkerült egy videó. Egy asztal van rajta, de annyit elárulnak, hogy a rajta lévő tárgyak zöme nem létezik, nem három dimenziós, csak oda van rajzolva (esetleg kinyomtatott fotókról van szó).

Az látható a felvételen, hogy előbb távolról, majd közelről mutatják az asztalt, majd egy kéz elkezdi sorra megforgatni a tárgyak rajzait. Sorra kiderül róluk, hogy nem igazi tárgyak, csak azok két dimenziós másolatai. Azt nem áruljuk el, mely tárgy az egyetlen, ami 3D-s – írja a Telegraph.

Ezt a fajta trükköt anamorfikus illúziónak nevezik, azaz a szemlélő bármely szögből szemlélheti – egy látószög kivételével – a művet, azon látszik, hogy nem térbeli elem. Ezt a fajta illúziót először a reneszánsz festők használták, például Leonardo da Vinci és ifjabb Hans Holbein. Most pedig itt van Brusspup, és egy másik videója is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik