Tudomány
Szigetvár, 2015. október 27.
A Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központja által 2015. december 10-én közzétett képen arab betűs felirattöredék az I. Szulejmán szultán feltételezett síremlékének (türbéjének) feltárásán. Minden valószínűség szerint I. Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést sikerült megtalálniuk a szigetvár-turbéki szőlőhegyen. Ahhoz azonban, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, hogy a türbét találták meg, fel kell tárni a többi épület maradványait is és tisztázni szükséges egymáshoz való viszonyukat.
MTI Fotó: Kelet-mediterrán és Balkán Tanulmányok Dokumentációs Központ

Elrabolhatták Szulejmán szívét Szigetvárról

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2015. 12. 10. 12:12

Világszenzációt jelentettek be magyar tudósok szerdán: nagy valószínűséggel megtalálták minden idők egyik legnagyobb uralkodója, az oszmán Nagy Szulejmán türbéjét, azaz síremlékét. Mi most egyetlen kérdést domborítunk ki:

Magyarországon nyugszik/nyugodott Szulejmán?

Annyi biztos, hogy itt halt meg

A válasz meglepő: félig-meddig. Közismert, hogy a szultán a szigetvári katonai táborban hunyt el 1566. szeptember 6-án. Szép halál volt ez a világhódító, agg uralkodónak, a csatatéren, mégis “ágyban, párnák közt”. Mert ugye az is közismert, hogy a költő, politikus és hadvezér erősen túlzott, amikor a Szigeti veszedelemben így írt:

“Igy császárnak osztán Zrini szólni kezdett:/»Vérszopó szelendek, világnak tolvaja,/Telhetetlenségednek eljütt órája;/Isten büneidet tovább nem bocsátja,/El kell menned, vén eb, örök kárhozatra.«/Igy mondván, derekában ketté szakasztá,/Vérét és életét az földre bocsátá;/Átkozódván lelkét császár kiinditá,/Mely testét éltében oly kevélyen tartá.”

nagy szulejmán (nagy szulejmán)

A magyarok érthető módon nem kedvelték a nagy uralkodót…

Az ekkor már 72 éves ember vagy a tábori élet megpróbáltatásai miatt végelgyengülésben, vagy a hadi nép között kitört kolerajárványban hunyt el. A XVI. századi történetíró, Istvánffy Miklós:

betegeskedéséhez és öreg korához még hozzájárult köszvénye és vérhasa.

Az viszont már nem egyértelmű, hogy ezután mi történt. Az biztos, hogy halálát eltitkolták, nehogy zavart okozzon a seregben és Isztambulban, majd mint ha még élne, hazavitték, és csak 48 nappal később hozták nyilvánosságra.

Belső szerveit nem vihették

Ehhez pedig a testet tartósítani kellett. Egyes források úgy emlékeznek, hogy a szultán testét mumifikálták, és átmenetileg eltemették a sátrában. Belső szerveit viszont eltávolították, mert azokkal nem tudtak mit kezdeni.

Nem hangzik túl szépen, de Szulejmán lágy részei egyszerűen megrohadtak volna.

Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a nagy szultán szíve, mája ésatöbbi nem végezhette a szemétdombon, hullagödörben, hollók, kutyák prédájaként. Ezért feltehetően díszes edénybe helyezve ezeket külön ásták el, és később e szakrális maradványok tiszteletére építették a síremléket. Nem biztosan, feltehetően.

Szigetvár, 2015. október 27.
A Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központja által 2015. december 10-én közzétett felülnézeti képen az I. Szulejmán szultán feltételezett síremlékének (türbéjének) feltárási helyszíne. Minden valószínűség szerint I. Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést sikerült megtalálniuk a szigetvár-turbéki szőlőhegyen. Ahhoz azonban, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, hogy a türbét találták meg, fel kell tárni a többi épület maradványait is és tisztázni szükséges egymáshoz való viszonyukat.
MTI Fotó: Kelet-mediterrán és Balkán Tanulmányok Dokumentációs Központ
Fotó: MTI

Hűlt helye maradt

A kutatók ugyanis a feltételezett türbében nem találtak semmit – sem edényt, sem az uralkodó porait.

Pontosabban mindezek hűlt helyére leltek egy úgynevezett rablógödör formájában a síremlék kellős közepén ott, ahol logikusan a maradványoknak lenniük kellett.

A rablógödröt pedig mindenki értse úgy, ahogy le van írva: sírrablók által ásott “lyuknak”.

A török kiűzésekor a keresztény katonák mindennek nekiestek, ami pogány. Mecsetek, dzsámik estek a rombolás áldozatává, törték-zúzták és gyújtogatták az ellenség emlékét. És persze kirabolták. Szigetváron a császári katonák foszthatták ki Szulejmán síremlékét is – innen a rablógödör. Nem valószínű, hogy szervezett vagy parancsolt akció volt, csak egyszerű zsákmányszerzés és rombolás.

Szigetvár, 2015. október 27.
A Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központja által 2015. december 10-én közzétett képen a rablógödör az I. Szulejmán szultán feltételezett síremlékének (türbéjének) feltárásán. Minden valószínűség szerint I. Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést sikerült megtalálniuk a szigetvár-turbéki szőlőhegyen. Ahhoz azonban, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, hogy a türbét találták meg, fel kell tárni a többi épület maradványait is és tisztázni szükséges egymáshoz való viszonyukat.
MTI Fotó: Kelet-mediterrán és Balkán Tanulmányok Dokumentációs Központ
Fotó: MTI

Azért írtuk tehát az elején, hogy Szulejmán félig-meddig Magyarországon nyugodhatott, mert elképzelhető, hogy testének egy részét, jelesül lágy részeit itt helyezték örök nyugalomra. Maguk a maradványok, illetve az azokat rejtő “edény” viszont már valószínűleg nem lesz meg.

Szigetvár, 2015. október 27.
A Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központja által 2015. december 10-én közzétett képen építészeti maradványok az I. Szulejmán szultán feltételezett síremlékének (türbéjének) feltárásán. Minden valószínűség szerint I. Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést sikerült megtalálniuk a szigetvár-turbéki szőlőhegyen. Ahhoz azonban, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, hogy a türbét találták meg, fel kell tárni a többi épület maradványait is és tisztázni szükséges egymáshoz való viszonyukat.
MTI Fotó: Kelet-mediterrán és Balkán Tanulmányok Dokumentációs Központ
Fotó: MTI
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Illustration of a long shadow European Union flag with  a no trespassing signal
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.