Tudomány

Átadták az idei Nobel-díjakat

Az elismeréseket a svéd király nyújtotta át a kitüntetetteknek.

Stockholmban átadták az orvosi, fizikai, kémiai és irodalmi Nobel-díjakat, valamint a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Az elismeréseket XVI. Károly Gusztáv svéd király nyújtotta át.

Az orvosi-élettani Nobel-díjat William C. Campbell ír, Omura Szatosi japán, valamint Juju Tu kínai tudós vehette át. Campbell és Omura a fonálféreg-fertőzések, Juju Tu a malária kezelése területén ért el jelentős eredményt.

Kadzsita Takaaki japán és Arthur B. McDonald kanadai tudós fizikai Nobel-díjat kapott a neutrínó-oszcilláció felfedezéséért és annak bizonyításáért, hogy a neutrínóknak van tömegük. A tudósok sokáig ennek ellenkezőjéből indultak ki.

Tomas Lindahl svéd, Paul Modrich amerikai és Aziz Sancar török-amerikai tudós kémiai Nobel-díjban részesült. A három kutatónak sikerült molekuláris szinten feltérképeznie, hogyan javítják ki a sejtek a DNS-károsodásokat és őrzik meg a bennük tárolt genetikai információt. A kutatások hozzájárultak új rákkezelési módszerek kidolgozásához.

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki író kapta az irodalmi elismerést. A 67 éves írónő munkássága a szenvedésnek és a bátorságnak állít emléket korunkban – hangzott az indoklás.

A közgazdasági Nobel-emlékdíjat Angus Deaton, a Princeton Egyetem professzora kapta a fogyasztás, a szegénység és a jólét területén folytatott kutatásaiért.

Csütörtök délben a Nobel-békedíjat is átadták a norvég fővárosban, Oslóban a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek, erről itt írtunk.

A díjakat minden évben az alapító halálának napján adják át. A díjátadót ünnepélyes bankett követi, melyen hagyományosan részt vesz a svéd királyi család. Az idei átadóra az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atomtámadás japán túlélői is meghívót kaptak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik