Tudomány

Ezek a történelem legfurcsább gyógymódjai

Krokodilürülék, büdös zokni, halott egerek – ezek mind bevett eszközök voltak a betegségek leküzdésében. Ma tizenegy olyan gyógymódot mutatunk be, melyek XXI. századi szemmel óriási butaságnak tűnnek.

Nem szeretne újabb gyermeket? Próbálja ki a mézet, vagy a krokodil ürülékét! Nem, nem megenni kell.

12101966465_ba7b403586_z

Az ókori egyiptomiak orvosai nem csak az egérpüréért felelősek, de tőlük származik az az ötlet is, hogy a nők helyezzenek a vaginájukba mézet, krokodil- vagy elefántürüléket, esetleg gyapjút, gyantát, vagy a fél spájzot, így többek közt fél citromokat is. Kissé talán kétségbe vonjuk mindezek fogamzásgátló hatását, bár ha az volt az orvosok célja, hogy a furcsán illatozó nőket messziről kerüljék a férfiak, akkor tényleg közel 100 százalékos hatékonyságról beszélhetünk.

Betegnek érzi magát? Rendben, máris megvizsgálom egy épp most feláldozott bárány máját!

16231139260_0b9f786dc4_z

A mezopotámiai civilizációban a májról úgy vélték, hogy a vár kizárólagos forrása, ezáltal az életé is. Mivel a gyógyításhoz értő emberek mégsem vehették ki a páciens máját, hogy jól megnézzék, inkább feláldoztak egy bárányt, és az övét vizsgálták.

Hogyan sérült meg? Vívás közben? Ó, arra épp van egy speciális krémünk!

7701168176_a2f9ba3f20_z

Egy angol főúr, Sir Kenelm Digby erre a célra dolozta ki az Együttérzés Poraként ismert keveréket, amelyhez gilisztákat, disznóagyat, rozsdát, mumifikált testek apró darabját és némi földet kevert össze.

Megvágta a kezét? Tessék, itt egy kis penészes zsömle!

5599692471_4992caba28_z

A fáraók országában tényleg végtelen számú fura gyógymód létezett, ez azonban egészen jó ötlet volt, főleg, hogy Alexander Fleming több, mint négyezer évvel a piramisok megépülése után, 1928-ban jutott csak arra a következtetésre, hogy a penicilin bizony meggátolja a baktériumok növekedését, és el is pusztítja azokat.

Á, vizeletmintát hozott, Kovács úr? Hm, a lámpa felé tartva úgy tűnik, kutya baja, de azért megkóstolom!

gaonsite

A középkor Európájában is használtak már az orvosok vizeletmintákat, de a modern elemzés helyett egyszerűen csak a fény felé tartották, megszagolták, majd – egyes esetekben – meg is kóstolták, hogy tényleg egészen biztosak legyenek a felállított diagnózisban.

Merevedési gondokkal küzd, esetleg nem tudja teherbe ejteni a feleségét? Gond egy szál se, hiszen a kórház kertjében szerencsére kecskéket is tartunk, szóval holnap jöjjön vissza, megoldjuk!

8280907415_0ec381b29d_z

A századforduló egyik legismertebb és leggazdagabb orvosa, az amerikai John Brinkley orvosi diploma és mindennemű képesítés nélkül jutott a csúcsra. Legmerészebb ötleteinek egyike az volt, hogy férfimeddőségben, vagy merevedési zavarban szenvedő férfiak heréi helyére kecskékét ültette. A műtét elképesztően veszélyes volt, a páciense jókora része a műtőasztalon, vagy röviddel utána meghalt.

Sosem szűnik meg az éhsége? Nem bír ellenállni annak az újabb három tányér levesnek? Nem gond, hiszen a metodizmus egyik alapítója, John Wesley erre is kitűnő megoldást nyújt!

Áztasson borba egy darab kenyeret, és helyezze az orrára.

Fáj a füle? Ajánljuk figyelmébe a dohányt és a vizeletet!

20432829663_60ac25419b_z

A legjobb, ha egy apróbb csomónyi, már nedves rágódohányt dugunk a fülünkbe, de néhány csepp vizelet is megteszi. Utóbbi módszert Elvis is elszenvedte, édesanyja gyerekkorában többször is kipróbálta rajta.

Fogfájás? Halott egeret rá!

16310341273_417eaf6036_z

Az ókori egyiptomiak bevett módszere volt összezúzott egereket (sokszor más összetevőkkel és fűszerekkel keverve) a fájó fogaikra helyezni. Nem irigyeljük a szájszagukat.

Dadog? Rendben, itt egy éles olló, máris eltüntetjük a nyelve felét!

6933762244_e0aec12df9_z

A tizennyolcadik és tizenkilencedik század ma egyszerűen csak barbár hentesként aposztrofált orvosai ezt a megoldást ajánlották, de sajnos az erős vérveszteség miatt a páciens sok esetben a másvilágra távozott. Érzéstelenítés? Az bizony csak a XIX. század közepén jelent meg, széles körben pedig csak valamivel később terjedt el, szóval a beavatkozás nem volt épp fájdalommentes.

Fáj a torka? Vegye le az egész nap hordott zokniját, és kösse a nyakába!

7284195562_057850d528_z

A XX. század folyamán még javában használt angol praktika biztos nem járt kellemes illatokkal, de legalább teljesen veszélytelen volt, ellentétben több, korábban említett módszerrel. Büdös zokni helyett sokan egyébként a lefekvéskor torokra helyezett baconben hittek, az írek azonban – ugyan az ételeknél maradva – a talpra helyezett sós heringet részesítették előnyben.

Fotó: devstopfix, MicoloX, Alex Groundwater, Kirill Ignatyev, GAONSiteLabs, SpiderDog, Chelsea Sik Le An, Adam Cohn, Lex McKee, Valerie, cltutterandkindle

Ajánlott videó

Olvasói sztorik