Tudomány

A NASA végleg kiköltözne az ISS-ről

24.hu
24.hu

2015. 12. 09. 12:32

A NASA elhagyná az ISS nemzetközi űrállomást. Az amerikai űrügynökség a jövőben inkább a hosszú távú űrutazások - köztük a Hold- és Mars-missziók - előkészítésére koncentrálna, az alacsony Föld körüli pályát pedig átadná az olyan magán-űrtársaságoknak, mint a SpaceX vagy a Blue Origin. A NASA szerint ezek a cégek átvehetnék az ISS-t vagy saját állomásokat építhetnének.
Az űrügynökség átadná az alacsony Föld körüli pályát a magáncégeknek, hogy a Hold- és Mars-utazások előkészítésére koncentrálhasson.
Korábban a témában:

A Wired UK internetes kiadása szerint a NASA arra készül, hogy átadja az alacsony Föld körüli pályát az olyan magán-űrtársaságoknak, mint Elon Musk SpaceX-e vagy Jeff Bezos Blue Originja, mert a továbbiakban a Hold- és Mars-küldetésekre akar koncentrálni.

A weboldal az Ars Technica cikkét idézve azt írta, hogy William Gerstenmaier, az amerikai űrügynökség emberes küldetésekért felelős vezetője a közelmúltban egy, a Johnson űrközpontban tartott megbeszélésen kijelentette, nem tervezik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felújítását, mert valamikor a következő évtized vége felé szeretnék átengedni azt a privát cégeknek. „Olyan gyorsan kiköltözünk az ISS-ről, amilyen gyorsan csak lehet” – mondta Gerstenmaier.

A szakember szerint fantasztikus, hogy immár több mint tizenöt éve asztronauták dolgozhatnak az űrben, de „ideje váltani”. „A NASA elképzelése egyértelmű: megpróbálunk minél hamarabb kiköltözni – függetlenül attól, hogy a magánszektor átveszi-e a helyünket vagy sem” – húzta alá.

A NASA évek óta tesztlabornak használja az ISS-t. Az ott végzett kutatások rengeteg tudományos és gyakorlati felfedezést hoztak – és ez valószínűleg így lesz a következő tizen-egynéhány évben is. Igen ám, csakhogy a szűkülő költségvetés és az emberes Mars-utazás terve arra sarkallja az ügynökséget, hogy a jövőben inkább a hosszú távú űrutazások előkészítésére fókuszáljon.

Az Egyesült Államok évi hárommilliárd dollárt költ az ISS fenntartására – még úgy is, hogy a cech egy tetemes részét az orosz Roszkozmosz és az Európai Űrügynökség, az ESA állja. Mindeközben az amerikai kongresszus folyamatosan nyirbálja a NASA költségvetését: ezért is próbálja az ügynökség minél alacsonyabban tartani a költségeit. Részben ez a költségcsökkentési törekvés az oka annak is, hogy nemrég megegyeztek a SpaceX-szel és a Boeinggel arról, hogy valamikor 2017 után ők szállítsák majd az űrbe az amerikai asztronautákat.

A NASA szerint az alacsony Föld körüli pálya felszabadítása nagyon jó lehetőségeket teremthet a magáncégek számára. Építhetnek például saját állomásokat, amelyeket távközlési, gyártási, turisztikai vagy marketingcélokra, sőt, akár aszteroida-bányászatra is használhatnának.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.