Tudomány

Elég gyakran ehetnek húst a vízilovak

Az emberek a vízilóra általában úgy gondolnak, mint nagy, lomha, békés állat. Hébe-hóba hallani történeteket arról, hogy vízilovak vadásznak, holtestekből falatoznak, vagy krokodilok zsákmányát lopják el. Ezt a viselkedést gyakran különösnek, szokatlannak titulálják. Egy új kutatás azonban rámutat: a vízilovak körében nem ritka a húsevés.

Már korábban is ismert volt, hogy Afrika egyik legveszélyesebb állata a víziló, amely területét védve gyakran emberre támad. Egy új kutatás azonban azt is bizonyítja, hogy a vízilovak igen gyakran fogyasztanak húst – számol be a ScienceDaily.

A kutatást négy csapatnyi tudós végezte, négy kontinensen. A kutatók arra jutottak, hogy a jelenség nem ritka a vízilovak között, és komolyan növeli a tömeges elhullásuk esélyét lépfenejárvány esetén.

Az elefántok, vízilovak, bivalyok és antilopok körében igen gyakori betegség a lépfene. Tudósok már korábban észrevették, hogy a vízilovakat sokkal súlyosabban érinti egy-egy járvány, és a betegség során különleges jeleket mutatnak. A tudósok ennek okát vizsgálták, és a kutatás egy egészen váratlan dologra mutatott rá: a jelenség a húsfogyasztással lehet kapcsolatban.

A tanulmány szerzői szerint a korábban elképzeltekhez képest jóval több húst kell elfogyasztaniuk a vízilovaknak, hogy ilyen komoly hatással legyen az ellenálló képességükre. Az elméletet jól bizonyíthatja az a tény is, hogy a vízilovak legközelebbi rokonai, a bálnák is mind húsevő állatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik