Tudomány

Dubajban debütál a magyar találmány

A csütörtökön kezdődő dubaji extrémsport-expón mutatják be a világnak a magyar fejlesztésű “repülő motorbiciklit”, a Flike-ot, írja a Népszabadság szerdai számában.

A lap szerint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. csapata saját forrásból fejlesztette a villamos hajtású “égi robogót”, amely műszakilag a drónok közé sorolható, azonban embert is tud szállítani. A fly és bike szavakból kreált Flike névre keresztelt, 300 kilogrammos szerkezet hatvan percig képes százkilónyi terheléssel óránkénti száz kilométeres sebességgel harmincméteres magasságban repülni.

Klesitz Ágnes, a ByEGravity marketingigazgatója a lapnak elmondta: a Flike világpremierjét az ígéretes piacnak számító Egyesült Arab Emírségekben tartják.

A háromnapos kiállításon a látogatók szimulátoron próbálhatják ki, milyen érzés a Flike-kal repülni.

A szerkezet ára a lap információi szerint nagyjából egy sportkocsiénak fog megfelelni. Mint írják, az Egyesült Államok és Panama mellett a legnagyobb érdeklődés a gazdag arab államokból érezhető a Flike iránt.

A cikk szerint a gépet sokoldalú felhasználásra tervezte a mérnökcsapat: hobbi- és extrémsporteszköz mellett a Flike hasznos lehet mentési, árvízvédelmi felderítésre, határőrizeti és rendészeti feladatokra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik