Tudomány

Szennyezett víz hajtja az apró robotcsónakot

A bristoli kutatók által kifejlesztett „Row-bot” komoly szerephez juthat a tavak és óceánok megtisztításában.

A Wired UK híre szerint egy, a Bristoli Robotikai Laboratórium kutatói által kifejlesztett, aprócska robotcsónak egy nap pótolhatatlan segítséget nyújthat nekünk szennyezett vizeink megtisztításában. A „Row-bot” névre keresztelt, teljesen önműködő járművet egy algával és rothadó növényi maradványokkal táplálkozó vízirovar, a búvárpoloska ihlette.

Az önjáró robotcsónakot egy vízirovar ihlette Fotó: University of Bristol
Az önjáró robotcsónakot egy vízirovar ihlette (Fotó: University of Bristol)

A hajócska a poloskához hasonlóan „táplálkozik”: egy mikrobiális üzemanyagcella segítségévek egyenesen a szennyezett vízből nyeri a működéséhez szükséges energiát. „A Row-bot fontos lépést jelent a hosszú távon használható, saját energiaellátással rendelkező robotok kifejlesztése terén – vélekedett a lapnak nyilatkozva Jonathan Rossiter, a Bristoli Egyetem robotikai szakának professzora. – A legtöbb ma használt robotot rendszeres időközönként újra kell tölteni vagy tankolni, ami gyakran emberi közreműködést is igényel.”

A Row-bot építői azt remélik, hogy idővel egész robotcsónakflották cirkálnak majd a tavakban és tengerekben. „Reményeink szerint a Row-botokat olyan környezetkárosító szennyeződések eltakarításában is felhasználják majd, mint az olajfoltok vagy az algatelepek – mondta Hemma Philamore PhD-hallgató, a robot egyik fejlesztője. – De hosszabb távon az emberre veszélyes környezetben – például természeti vagy ipari katasztrófák helyszínén – is bevethetők lennének például megfigyelési és mérési feladatokra.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik