Tudomány

Cápavadász drónok fognak járőrözni az ausztrál partoknál

Ausztráliában az elmúlt években nagyon megszaporodtak a cápatámadások. Az Új-Dél-Wales-i kormány a drónok mellett „okos” cápacsapdákat is bevetne a strandolók védelmében.

A BBC News híre szerint Ausztráliában drónokkal védenék a fürdőzőket a cápáktól. Az Új-Dél-Wales-i partok mentén az elmúlt években nagyon megszaporodtak a cápatámadások: ezért is döntött úgy a helyi kormány, hogy „a legújabb technológiák bevetésével” igyekszik megóvni a strandolók testi épségét. A tervek szerint a drónok a part közelében járőröznek majd, és fotókat készítenek a strandok környékéről. Az elkészült képeket a partiőrség központjában fogják kiértékelni.

A helyi kormányzat nemrég átfogó „cápakezelési stratégiát” dolgozott ki. A szakemberek a drónok mellett olyan „okos” cápacsapdákat (ún. drumline-okat: felcsalizott, horoggal ellátott bójasorokat, a szerk.) is felállítanának, amelyek azonnal riasztják a hatóságokat, ha horogra akad egy cápa.

„Nem könnyű feladat biztonságosabbá tenni [a strandokat] a fürdőzők és a szörfösök számára” – hangsúlyozta a hírügynökségnek nyilatkozva Niall Blair, Új-Dél-Wales ipari minisztere.

A partőrző drónókat Coffs Harbour, az okos cápacsapdákat pedig Ballina strandjai közelében fogják kipróbálni – ott, ahol februárban halálra mart egy cápa egy szörföst. A kormány emellett helikopterekkel is figyeltetné a partmenti vizeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik