Tudomány

Angliában sodródott partra a SpaceX elveszettnek hitt rakétája

Az egy éve eltűnt Falcon 9-es maradványait a Scilly-szigetek partjainál találták meg.

A Motherboard pénteki híre szerint az angliai Scilly-szigetek partjainál találták meg a SpaceX egyik eltűnt rakétájának maradványait. A hínár és kacsakagyló borította roncsokat a Reddit felhasználóinak segítségével sikerült azonosítani egy helyi lakos, James Druce fotói alapján.

„Elképesztő detektívmunkát végeztek – mondta a Druce Motherboardnak nyilatkozva. – A roncsok egy része nagyon apró volt – különféle formájú panelek és szerelvények. Nagyon kétlem, hogy azonosíthattuk volna a roncsokat a segítségük nélkül!”

A SpaceX-rajongóknak köszönhetően kiderült, hogy a roncs valószínűleg annak a rakétának a középső fokozata lehet, amelyet 2014. szeptember 21-án lőttek fel Cape Canaveralról, hogy élelmiszert, utánpótlást és kísérleti berendezéseket – köztük egy 3D-nyomtatót – juttasson el a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetés sikerrel zárult: a rakomány két nappal később, szeptember 23-án érkezett meg az ISS-re.

A Dragon teherűrhajó október 25-én sikeresen vissza is tért a Földre, a rakétafokozatok azonban eltűntek – nem is kereste őket senki. Annak ellenére sem, hogy az Elon Musk alapította magán-űrtársaság komolyan kísérletezik az újra felhasználható rakéták kifejlesztésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik