Tudomány

Terror ’82: “Készen állunk, hogy csapást mérjünk Magyarországra”

Fájdalmas lesz - ígérték arab terroristák magyar célpontok elleni támadásokkal fenyegetőzve 1982-ben.

A terrorizmus újkori fogalom, sőt, iskolapéldáját egy magyar szabólegény mutatta be Bécsben, de hazánk területén is végrehajtottak nem egy támadást. Ezekről beszámoltunk korábban, előbbi linkeket követve feltárulnak a részletek.

Az Archívnet.hu-n most egy forrásválogatás jelent meg arról, amikor 1982-ben arab terroristák, az úgynevezett “Arab Élcsapat Szervezet” fenyegette meg Magyarországot bel- és külföldön, gyakorlatilag földön, vízen, levegőben. A hatóságok komolyan vették a terrorveszélyt, az intézkedésekről itt olvashat bővebben.

Mi most a fenyegető levéllel foglalkozunk részletesebben: főleg az elmúlt hetek történéseinek ismeretében

egyszerűen vérfagyasztó olvasni, ahogy a terroristák kifejezetten Magyarországnak, Budapestnek címzik soraikat.

A források alapján egyértelmű, hogy a hazánkat ért terrorfenyegetés mögött arab szervezetek álltak – írja a forrásközléshez fűzött bevezetőben Kiss András. Ebben az időszakban pedig Magyarország arab országokkal való kapcsolatai igencsak jók voltak.

Rosszul bántunk az arabokkal

A magát “Arab Élcsapat Szervezetnek” nevező csoport 1982. június 5-én, Szófiában adta postára a Magyar Népköztársaságnak és személyesen Kádár Jánosnak címzett, arabul írt levelét. Utolsó figyelmeztetés! – így kezdődik, és meglehetősen udvarias a hangvétele, az érthetőség kedvéért pedig pontokba szedve fogalmaz.

Először is közlik, miért került Magyarország a célkeresztbe:

Az utóbbi időben a magyar rendőrség emberei és a magyar nagykövetségek embertelen eljárást tanúsítanak az arab nemzetiségűekkel szemben.

Ennek bizonyítására pedig dokumentumok állnak rendelkezésükre.

Pontosabban arról van szó, hogy “az utóbbi időben” a rendőrség több személy beutazását megtiltotta, hazánkban élő, családos embereket utasított ki az országból sőt, utcán, kávéházakban tartóztatott le “arab nemzetiségű” embereket. A külföldi magyar követségeken pedig megalázóan bánnak a vízumért folyamodó arabokkal.

“Mi azonban készen állunk ezt kétszeresen viszonozni” – folytatják. Aztán közlik “néhány személy nevét és címét, azokét, akik ártanak az arabok jó hírének”, és példaként egy korrupt hivatalnokokat sorol fel.

Követelik a kiutasított személyek jogainak visszaállítását, a korrupt hivatalnokok felelősségre vonását.”Ezt a logikát követve mondjuk, a legnagyobb komolysággal: vagy zárják le a határt mindenki előtt, vagy mindenkit részesítsenek azonos elbírálásban”.

Kérem, engedjék meg, hogy robbantsunk…

Aztán jön a fekete leves, de tényleg udvariasan! “Kérem, engedjék meg, hogy őszintén a következőket mondjam. Magyarország érdekeltségei a kezünkben vannak.

Teljes mértékben készen állunk arra, hogy csapást mérjünk az összes magyar érdekeltségre, bárhol is legyenek. Kuvaitban, Abu Dabiban és Olaszországban fogjuk kezdeni…

“… csapásokat fogunk mérni a magyar áruszállító kamionokra Görögországban és Szíriában. “A magyar nagykövetségek előttünk vannak, ismerjük a magyar diplomaták lakhelyeit a céljaink közt szereplő helyeken. Csapás(oka)t fogunk mérni a magyar repülőgépekre a pontosan betervezett repülőtereken; tudjuk, hogy juttassuk a fegyvereket a repülőgépekre a pontosan betervezett és kijelölt repülőtereken”

Teljes mértékben készen állunk arra, hogy csapásokat mérjünk magyar érdekeltségekre Magyarországon belül is – sőt stratégiai központokra is Budapesten és más városokban.

Nem felelős az, aki előre szólt

Ezután ismét kérik fent említett problémák megszüntetését – kiutasítás, zaklatás, megalázó bánásmód stb. “Mi egy hónapon keresztül figyelemmel kísérjük a kérdést, és utána hozzáfogunk a végrehajtáshoz, az európai magyar érdekeltségekkel és az arab országokban lévőkkel kezdjük … Még Magyarországon belül is készek vagyunk csapást mérni a magyar érdekeltségekre a magyar városokban, meg tudjuk állapítani, melyek a magyar rendőrség gyenge pontjai.”

Mi nem viccelődünk vagy tréfálkozunk. Szervezetünk levelét tekintsék, ahogy akarják: teljes mértékben készen állunk arra, hogy (komolyságát) a magyar érdekeltségekre mért csapásokkal bizonyítsuk. 1982. augusztus 30-tól kezdjük, és az első csapás fájdalmas lesz, s a világ tudni fog róla és okairól.

A lezárás pedig ismét olyan, amit nem várnánk terroristáktól: “Fogadja nagyrabecsülésünket, sajnáljuk, amit e levél tudomásukra hoz. „Nem felelős az, aki előre szólt.” Az Arab Élcsapat Szervezet nevében” – majd egy olvashatatlan aláírás.

Csak annyit teszünk hozzá, akármilyen is a stílus, soha többé ilyen tartalmú levél ne szülessen! Ami pedig a részleteket, a magyar hatóságok reagálását, intézkedéseit illeti, kattintson az Archívnet.hu-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik