Tudomány

30 éven belül kijátszaná a halált egy ausztrál cég

Olyan eljárás kifejlesztésén dolgozik egy vállalat, amellyel az ember személyiségét egy mesterséges testbe tölthetnék fel az illető halála után – számol be a Telegraph. Az ausztrál Humai nevű startup ötlete szinte Mátrixba illő.

A vállalat mesterséges intelligenciát és nanotechnológiát használ gondolkodási folyamatok, agyműködéssel kapcsolatos információk, viselkedés- és társalgási minták tárolására. Az elképzelés szerint az ilyen adatokat összehangolva képesek lennének egy halott ember személyiségét megőrizni. Az adatokat később betáplálnák egy mesterséges testbe.

A tervek szerint 30 éven belül képesek lesznek kijátszani a halált. A korábban összegyűjtött adatokat elraktározzák, amíg nem áll rendelkezésre a „feltámasztáshoz” szükséges technológia. A Humai szerint az eljárás nem csak a gazdagok szórakozása lehetne, hanem valóban életeket tudna menteni.

Hogy ez valóban a halál legyőzése lenne, vagy egy új mesterséges intelligencia megteremtése, azt nehéz eldönteni.

Egyébként már sok XXI. századi kezdeményezés indult a halál kijátszására. Ilyen például a DeadSocial – egy olyan oldal, amely a felhasználó közösségi oldalait és saját elképzeléseit felhasználva halála után üzenetet küld ismerőseinek.

A Digital Dust blog útmutatót nyújt a halál utáni digitális élethez – hiszen az ember halálával online profiljaiban nem kívánatos emlékek maradhatnak. A 2045 Initiative pedig egy, a Humai-hoz hasonló személyiség-átültetésre törekvő program.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik