Tudomány

Történelmi rakétakilövést hajtott végre egy magánvállalat – videó

Történelmi kilövést hajtott végre egy űrturisztikai vállalat – számol be az IFLScience. A Blue Origin New Sheperd nevű rakétájáról korábban is lehetett hallani. A nemrég feltöltött videón az látható, ahogy a Texasból fellőtt jármű sikeresen landol, miután eljutott egészen az űr határáig.

Ez volt az első alkalom, hogy egy rakéta az űrben tett utazás után sértetlenül térjen vissza a Földre. Igaz, a jármű a megtett 100,5 kilométerrel csupán 500 méterrel lépte át a világűr határát, a Kármán-vonalat.

A maximális magasságnál a kapszula – amelyben egyelőre nem volt utas – levált, és ejtőernyővel érkezett vissza a Földre, míg a rakéta földi irányítással. A landolás remekül sikerült, a gépet a leszállópálya középpontjától 1,5 méterre tették le.

Az űrutazás állandó problémája, hogy egy kilövés után a rakétákat már nem lehet újra felhasználni. Bár a Blue Origin eddig nem közölt sok adatot a kilövésről, az biztos, hogy nagy áttörés lehet a fejlesztés.

A vállalat egyik legfőbb riválisa, a SpaceX egyébként hasonló projekten dolgozik. Az ő találmányuk, a Falcon 9 jóval nagyobb lesz és képes lesz pályára állni. Ugyanakkor ők a Blue Originnal ellentétben nem a civil űrutazásra összpontosítanak.

A tervek szerint a New Sheperd egyszerre hat turistát tud majd az űrhatár fölé vinni, rövid ideig tartó utakra. Az utasok átélhetik a kilövés és a sebesség élményét, a súlytalanságot, és gyönyörködhetnek az űrben a gép hatalmas ablakain keresztül.

A versengő vállalatok fejlesztései a fogyasztók számára is kedvezőek. Az új rakétának köszönhetően olcsóbbá válhat egy sétarepülés az űrben, az átlagember számára azonban ez még mindig megfizethetetlen lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik