Tudomány

Óriási bunker bújik meg Moszkva közepén

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 18. 12:26

A ma Bunker 42-ként ismert, tizennyolc emeletnyi mélységben fekvő járatrendszerből irányították volna a harmadik világháborúban a nukleáris fegyvereket szállító bombázókat.

A moszkvai metróépítés során használt fúrópajzsok segítségével kialakított óriási, mintegy 6500 négyzetméteres járatrendszer építését 1951-ben kezdték meg, mivel jócskán fennállt a veszélye egy esetleges Egyesült Államokkal vívandó nukleáris háborúnak. A rendszer Kremlhez való közelsége nem véletlen, hiszen Sztálin és az ország vezetése háború esetén ide menekülhetett volna.

Két bejárata közül az egyik egy réginek tűnő ház mellett nyílt, másikuk pedig a közeli Taganszkaja metróállomás alagútjából, melyen át az építők is elhagyták anno a készülő bunkert.

Az 1956-ban elkészült, hatvanöt méter mélyen megbúvó bunker sosem működött teljes gőzerővel, de három évtizeden át, egészen az 1986-os enyhülésig itt volt a nukleáris fegyverekkel megrakott, nagy hatótávolságú stratégiai bombázók irányítóközpontja, de a kubai rakétaválság idején állítólag Hruscsov is itt bújt el egy időre.

A bázist a hatvanas években felkészítették egy esetleges nukleáris támadásra, így a felhalmozott étel és üzemanyagkészlet akár háromezer embert is életben tarthatott volna három hónapig, friss ivóvízről pedig két artézi kút gondoskodott volna.

A hetvenes években azonban felütötték fejüket az első nagyobb problémák – a falak vizesedni kezdtek, a dízelgenerátorok gyorsan öregedtek, és a szellőzés sem volt már a régi, így tervbe vették a bunker egy részének átalakítását és modernizálását, de erre végül sosem került sor. A földalatti bázis titkosítását végül 1995-ben feloldották.

2001-ben az orosz kormány még még egymillió rubelt (mai árfolyamon alig több, mint négymillió forintot) áldozott rá az éves költségvetéséből, de hasznosítani továbbra sem tudták. 2006-ban végül egy aukció keretében vált meg tőle az állam, melynek győztese a Novik Service volt, mai árfolyamon 755 millió forintos ajánlatával.

A lépcsőn és lifftel is megközelíthető, a felszín alatt 18 emeletnyi mélységben fekvő járatokban azóta Bunker-42 néven egy múzeum működik, többféle tematikus túrával, melyek a bunkerek építésének módját, történetét és a hidegháború légkörét mutatják be.

Fotók: Bunker42, The Cold War Museum, Yaplakal
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.