Tudomány

Elriasztja a szúnyogokat a trendi parfüm

Hatékony szúnyogriasztó lehet a Victoria’s Secret Bombshell nevű parfümje – számol be az IFL Science.

A tudósok a kereskedelmi forgalomban megtalálható termékek taszító tulajdonságait vizsgálták, és arra jutottak, a parfüm igen hatásos a vérszívó rovarok ellen – akár két óráig is hathat. A kutatók nagyon meglepődtek, ugyanis a korábbi tanulmányok arra mutattak rá, hogy a virágillat vonzza a szúnyogokat.

A kutatás eredeti célja az volt, hogy összehasonlítsák a DEET-tartalmú és DEET-mentes termékek hatékonyságát. A tudósok a piaci szereket a két legveszélyesebb szúnyogon, az egyiptomi csípőszúnyogon és az ázsiai tigrisszúnyogon tesztelték. Ezek a szúnyogok terjesztik a sárga-lázat, a Dengue-lázat és a chikungunya-lázat is.

A második világháború alatt feltalált DEET egy sárgásszínű folyadék, amely sok rovarriasztó hatóanyaga. Az anyag nagyon hatékony és elterjedt, ennek ellenére sok kritika érte a bőrre gyakorolt hatása miatt. Az utóbbi időben a tudósok a vádak nagy részét cáfolták. Valószínű, hogy a szertől való félelem inkább a vegyi anyagoktól való rettegésre vezethető vissza.

A szúnyogok által terjedő vírusok gyakorisága miatt mégis fontos, hogy megtudjuk, mely szúnyogriasztók a leghatékonyabbak.

A vizsgált riasztók között három DEET-tartalmú és négy DEET-mentes szerepelt. A négy szer között egy természetes anyagokat – például eukaliptuszt és citromfüvet – tartalmazó termék, egy szúnyogokat taszító fürdőolaj, egy virágillatú parfüm (a Bombshell) és egy B-vitamin tapasz volt. Utóbbi állítólag a vér kémiáján és illatán változtatva gyakorlatilag láthatatlanná teszi az embert a szúnyogok számára.

A kutatók ezután az önkéntesekre kent anyagok illatát ventilátorral terelték egy szúnyogokkal teli tartályba. A szert akkor nyilvánították hatékonynak, ha a szúnyogok nem indultak el a szag irányába, vagy egyenesen menekültek előle.

Mint ahogy az várható volt, a DEET-tartalmú termékek remekül szerepeltek. A természetes rovarriasztó hasonlóan jó volt, de hatása rövidebb ideig tartott. A többi DEET-mentes termék szereplése igen váltakozó volt, a B-vitaminos tapasz például teljesen hatástalannak bizonyult.

A legnagyobb meglepetést azonban a parfüm okozta. A kutatók szerint a Bombshell valószínűleg teljesen elfedte az alanyok saját illatát, ezért lehetett hatásos. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy a parfümöt nagy koncentrációban használták.

Bár az illat nagy mennyiségben hatásos, a használata igen költséges lenne, ráadásul a tömény illatfelhő valószínűleg az embereket is elriasztaná, ezért érdemes a klasszikus módszereknél maradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik