Tudomány

Összeomlik az óriásgleccser, készülhetünk az új özönvízre

A grönlandi Zachariae Isstrom gleccser olvadása miatt drasztikusan megemelkedhet a tengerek vízszintje.

A Guardian cikke szerint egy hatalmas grönlandi gleccser szétesése miatt a következő évtizedekben akár fél méterrel is megemelkedhet a tengerek vízszintje. A megfigyelések szerint a Zachariae Isstrom gleccser olvadása 2012-ben gyorsult fel: azóta folyamatosan szakadnak le róla a kisebb-nagyobb jéghegyek.

„Sajnos, nagyon úgy fest, hogy a gleccser állapota akkor sem stabilizálódhat, hogy ha a következő évek nagyon hidegek lesznek – mondta a lap online kiadásának nyilatkozva Jeremie Mouginot, a Kaliforniai Egyetem kutatója. – Most, hogy a folyamat elkezdődött, a gleccser folyamatosan visszahúzódik majd, egészen egy harminc kilométerrel arrébb lévő sziklagerincig, ami esetleg stabilizálhatja az állapotát.”

Mouginot kollégáival együtt negyven év műholdas adatait és légifelvételeit nyálazta át. Mint kiderült, a gleccser visszahúzódásának üteme 2012-ben megháromszorozódott: a legújabb mérések szerint immár évente 125 méterrel csökken a hosszúsága. A Science cikke szerint 2002 és 2014 között a gleccser úszó „párkányának” 95 százaléka elolvadt. A Zacharie Isstrom tömege évente 4,5 milliárd tonnával csökken.

Eric Rignot, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint a visszahúzódás felgyorsulását az okozta, hogy a felmelegedés „egyszerre felülről és alulról is” pusztítja a gleccsert: az egyre melegebbé váló levegő a felső, a szintén növekvő hőmérsékletű tenger alatti áramlatok pedig az alsó rétegeket erodálják. „A gleccser apró darabokra töredezik, és folyamatosan visszahúzódik a szárazföld felé” – fejtegette. A számítások szerint ez a gyors visszahúzódás még legalább húsz-harminc évig folytatódhat majd.

A mérések szerint ráadásul nem a Zachariae Isstrom az egyetlen grönlandi gleccser, ami az elmúlt években gyors olvadásnak indult. Hasonló méretű társa, a Nioghalvfjerdsfjorden is visszahúzódóban van – ha nem is olyan gyors ütemben. A két gleccser Grönland jégtakarójának 12 százalékát teszi ki. Ha mindkettő elolvadna, akár egy méterrel is megemelkedhetne a tengerek szintje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik