Tudomány

Csodálatos kristálybarlangot tártak fel a Pilisben

barlang (barlang)
barlang (barlang)
A Holtak Kapuján keresztül lehet elérni a Mindenszentek termet, amit az ünnepi hétvégén tártak fel barlangászok. Látogatható nem lesz, de szép képek várhatók a gipszképződményekről.

Nem hiába a nemzet szívcsakrája a Pilis hegység, most is fantasztikus természeti csodát tártak fel: egy kristálybarlangot. Az Mno.hu cikke szerint a feltárást a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület, együttműködésben Finta Gábor kutatásvezetővel végezte.

Véletlenül fedezték fel a barlangtermet, mert egy kutatóaknájuk alja kilyukadt, így beláttak egy járatba. Némi bontás után értek egy 10-15 méter hosszú, 4-6 méter széles, 2-3 méter magas terembe értek, aminek a kürtőszerű közepe 7 méter magas is lehet.

A fal egy részét gipszkristálybevonat borítja, ami mögött a mészkő visszaoldódott. Így a kristályok és a fal között van egy 10 centiméteres rés, hátulról is át lehet világítani. A csapat vezetője, Slíz György szerint egy szűk járat továbbvezet innen, egy keskeny légrés visz tovább, a ledobott kő pedig messze elgurul innen, majd 5-10 méter esés után puffan.

A kutató egyesület 20 olyan pontot talált korábban a Pilisben, ahol lehetségesnek tartják a továbbjutást a föld alatt. Következtetni jól lehet a huzatból vagy a denevérek nyomaiból arra, hol van további járat. Az új terem neve amúgy Mindenszentek-terem lett, az oda vezető bejárat pedig a Holtak Kapuja nevet kapta, mivel az ünnepi hétvégén fedezték fel a járatokat. Látogatható valószínűleg nem lesz, bővebb részleteket pedig egy hétvégi barlangászkonferencián közölnek majd róla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik