Tudomány

Almaalkatú férfiak és nők, beszélnünk kell!

Az “almaalkat”, vagyis zsír deréktáji felhalmozódása normális testsúly mellett is nagyobb egészségi kockázatot jelenthet, mintha a zsírréteg inkább a csípőn és a combon jelentkezik – állapította meg egy új tanulmány.

Francisco Lopez-Jimenez, a Mayo Klinika preventív kardiológiai és a kutatás vezetője az AP hírügynökségnek elmondta, naponta találkozik páciensekkel, akiknek testtömegindexe (BMI, a kilogrammban mért testsúly és a méterben megadott magasság négyzetének hányadosa) a normális tartományba esik, ezért úgy vélik, bármit ehetnek. A kardiológus szerint azonban az új eredmények fényében nem biztos, hogy ezt megengedhetnék maguknak.

A hasi zsírt régóta veszélyesebbnek tartják, mint a csípőn vagy az alatt gyűlő rétegeket, de az orvosok általában jobban figyelnek a BMI-re, mint a derék vastagságára, hiszen a derékbőség a hízással amúgy is növekszik.

A kutatók egy amerikai állami egészségügyi felmérés adatait elemezték, amely mintegy 15 000, különböző BMI-jű – normális súlyú, túlsúlyos és elhízott – férfi és nő adatait tartalmazta. Tizennégy év alatt több mint 3200-an haltak meg közülük.

Lopez-Jimenez és kutatócsoportja a résztvevők derekának és csípőjének hányadosát is kiszámította. Ha az arány egynél nagyobb, az a csípőnél vastagabb derekat jelent. Ez minden BMI esetében a korai halál nagyobb kockázatával járt a csípőbőségüknél vékonyabb derekúakhoz képest – olvasható az Annals of Internal Medicine című belgyógyászati szaklapban ismertetett kutatásban.

A résztvevőknek közül a férfiak 11, a nők 3 százaléka volt normális testsúlyú, viszont almaalkatú. A kutatók azt a meglepő eredményt kapták, hogy az utóbbiak esetében nagyobb volt az egészségi kockázat, mint sok túlsúlyos vagy elhízott, ám körtealkatú résztvevőnél.

A hasi szervek körüli zsírfelhalmozódás mindenek előtt a cukorbaj, a szívbetegségek és más anyagcserezavarok kockázatát növeli – magyarázta Lisa Neff elhízásszakértő, a Northwester Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban.

A vérvizsgálatokkal általában magasabb cukor- és zsírszintet mérnek azoknál, akiknek pocakja van, tehát az orvos mérőszalagos méretvétel nélkül is megtalálhatja, kiknél nagyobb a kockázat – mondta Samuel Klein, a St. Louis-i Washingtoni Egyetem orvosi karának elhízásszakértője.

Neff és Klein azt tanácsolják a normális testsúlyúaknak, figyeljenek oda, ha a derékbőségük elkezdene nőni, az egészségesebb étrend és a testmozgás lehet a megoldás ilyenkor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik