Tudomány

Bebizonyítjuk, hogy az időutazás igenis létezik

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 04. 07:00

Legalábbis sok rejtélyes esetben erre utaló bizonyítékok kerülnek elő. Ettől függetlenül most sorban megpróbáljuk megcáfolni őket.

Űrhajós a kétszázhúsz évig (1513-1733) épült salamancai székesegyház falán

Fotó: portengaround

A székesegyház 1990-es évek eleji felújítása során a munkák vezetője, Jeronimo Garcia úgy gondolta, ráfér némi vérfrissítés a faragványokra, így egy elpusztult darab helyett a XX. század egy fontos jelképét, egy űrhajóst álmodott meg. Néhány méternyire egyébként egy fagylaltot nyalogató démon is látszik.

CD egy XIX. századi festményen?

A képen a mormon vallás alapítója, John Smith megmutatja az 1827-ben Moróni angyaltól (és persze közvetve Istentől) kapott, már lefordított arany lemezeket a nyolc tanúnak. A szöveg 1830-ban jelent meg nyomtatásban, A Mormon könyve címmel.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy a képen egy üveglap látszik, amelyhez hasonlóakkal előszeretettel fedték a dobozokat a XIX. században.

A mobiltelefonáló nő Charlie Chaplin A cirkusz című filmjének reklámja előtt, 1928

Látják a jobbról besétáló, kisunokájával Nokia 3210-esen beszélgető nagymamát? Az nagy baj, mert a hölgy egy korai hallókészüléket tart a fülénél, amelyhez hasonlót a húszas években többek közt a Siemens és a Western Electric is gyártott.

Fotó: Furious Fanboys

Ezen a tíz évvel később, 1938-ban született felvételen hasonló jelenetet látunk:

A kétezres évek városi vagánya a South Forks híd újranyitási ünnepségén, Gold Bridge, British Columbia, Kanada, 1941


Kapucnis pulóver pólóval, menő haj és műanyag napszemüveg, kezében pedig modern digitális fényképezőgép? A férfi biztosan időutazó! – mondhatnánk a képet látva, amennyiben hinnénk a Háttérhatalom időutazási kísérleteiben. Sajnos ez azonban nem igaz, szóval nézzük sorban csak a férfi ruháit és kiegészítőit.

Kapucnis pulóver és póló? Nem, sajnos az egy kötött pulóver, alatta a – szintén kanadai – Montreal Maroons hokicsapatának mezével. A képen az 1936-1937-es évad csapata:

Fotó: Behind Enemy Lines Hockey

A napszemüveg egy egyszerű gleccserszemüveg, amelyet oldalt bőrborítással láttak el, hogy megvédje viselőjét a hóvakságtól. Hasonlóakat egyébként ma is lehet vásárolni, itt például Morgan Freeman visel egy hasonlót a 2013-ban bemutatott Oblivion című filmben:

A modern fényképezőgép pedig bármilyen, harmincas-negyvenes évekbeli kihuzatos csoda lehet, akár egy Kodak Vigilant Junior Six-20 is:

Fotó: PBase

Shirley Temple és Henry Fonda a postakocsiban ülve gyorsan megnézik az iPhone-on, hogy merre haladnak (a Fort Apache című 1948-as film részlete)

Ezt nyilván nem kell megmagyaráznunk, de amennyiben az mégis egy iPhone 6, legalább abban reménykedünk, hogy Fonda a Google alkalmazását használta az Apple Maps helyett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.