Tudomány

Vándorolnak a jegesmedvék, kövesse őket élőben!

A medvék minden évben óriási számban gyűlnek össze a kanadai Churchill mellett, most pedig élőben figyelhetjük őket, ahogyan élelmet keresnek, harcolnak egymással, pihennek, vagy épp elbűvölően néznek a kamerába.

Az első pillantásra cukinak tűnő jegesmedvék a sarkvidék csúcsragadozói, halak és fókák mellett néha madarakat és rénszarvasokat is sikeresen levadásznak, de a dögöt sem vetik meg.

A minden év végén a kanadai Churchill mellett összegyűlő példányok a Hudson-öböl vizének befagyását várják, hogy aztán szárazon átkelhessenek a túlsó oldalra, és megkezdjék a gyomruk megtömését az ott élő gyűrűsfókákból.

Egy medve a jég vastagságát vizsgálja

Az állatok jól bírják a megfigyelést, hiszen a kilencvenes évek eleje óta nem igazán telt el nap anélkül, hogy a tudósok ne tanulmányoznák őket, hiszen a globális felmelegedés hatásai leginkább az ő életükben tapasztalhatók.

A Polar Bears International munkatársai egy egész csapatnyi kamerát telepítenek a környékre, de egy állandóan mozgó, megerősített egyedi járművel is cikáznak az állatok közelében. A másfél méteres kerekekkel rendelkező autóban egyszerre akár negyven ember is helyet foglalhat, és figyelheti testközelből a medvék életét.

km-6519

A több kamerás rendszerből érkező élő képsorokat itt követhetik nyomon a következő napok során:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik