Tudomány

Jövőre valósággá válik a Star Trek trikordere

Az apró eszköz mindössze tizenöt perc alatt több tucatnyi betegséget lesz képes diagnosztizálni.

A Star Trek-univerzum mindenki által irigyelt multifunkciós eszköze, az adatelemzésre, rögzítésre és felderítésre alkalmas trikorder orvosi verziója néhány brit tudósnak köszönhetően már jövőre a piacra kerülhet.

3026100-poster-p-josephine-green-screen

A newcastle-i QuantumDx nevű cég Q-POC névre keresztelt eszköze ugyan huszadannyira sem szép, mint a legendás sorozatban feltűnő jövőbeli verziója, de egy egyszerű vérmintát tíz-tizenöt percen belül laboratóriumi minőségben képes elemezni, ami jóval több, mint amit az elmúlt évtizedekben legmerészebb álmainkban is elképzeltünk. A cég társalapítója, Jonathan O’Halloran nyolc éve dolgozik a kütyü működőképes verziójának elkészítésén, mely gyökereiben változtathatja meg a betegségek megfékezésének módját.

Képernyőfotó 2015-11-03 - 10.55.07

A Q-POC a kevésbé fejlett országokban is visszaszoríthatja a jórészt egyszerűen gyógyítható betegségeket, de O’Halloran szerint eljöhet az idő, amikor a legtöbb lakásban is találhatunk majd egy hasonló eszközt.

A széles körben használt PCR technológiával (polimeráz-láncreakció) elemző készülék képes a DNS egy kis darabjának sokszorosítására mindenféle segédeszköz (élesztő, vagy E. coli bacilus) nélkül, bár a minták tárolói előre fel vannak töltve különböző reagensekkel, melyekre szükség van a kémiai elemzés során.

A Q-POC képes lesz felismerni a fertőző, szexuális úton terjedő betegségeket (mint például a kankó, más néven a gonorrhoea), a tuberkolózist, trópusi betegségeket (mint a malária), de talán a HIV-et is.

A Szingapúrban gyártott legutóbbi, húsz centiméter hosszú, érintőképernyővel rendelkező prototípus 52 fontos (22 ezer forint) árát a fejlesztők még lejjebb próbálják majd szorítani, hogy elterjedésének ne az ára álljon az útjába. Az egyszer használatos elemzőkazetták ára ehhez képest azonban viszonylag magas, hiszen egy teszt végrehajtása 3-13 fontba (1300-5700 Ft) kerül majd.

Nagy a harc az első működő trikorder kifejlesztéséért

A 2013-ban kiírt Qualcomm Tricorder X Prize hétmillió dolláros (kétmilliárd forintos) fődíját az első működő, zsebrevágható diagnosztikai készüléket elkészítő cég kapja meg, amennyiben 2016-ra elkészíti működő prototípusát. A Q-POC legnagyobb ellenfele a mezőnyben talán a Scanadu, amely már a 2013-as CES informatikai szakkiállításon bemutatta első prototípusát, mely testhőmérsékletet, pulzust, véroxigénszintet, pulzusváltozást és a vér szívől a test más pontjára való eljutásának sebességét is képes mérni. A termék fejlesztői szerint a készülék 99 százalékos megbízhatósági mutatóval dolgozik, az eredmények pedig tíz másodpercen belül elkészülnek, melyek egy okostelefonos alkalmazásban tárolódnak is, így az orvosok könnyen ellenőrizhetik a változásokat. Más cégek vér- és vizeletmintákból diagnosztizáló kütyüket építenek, de a ScanNurse például egy beépített fényképezőgéppel készít fotókat a páciens füléről, vagy épp torkáról, hogy azt egy programon átfuttatva megítélje, tényleg torok-, vagy fülgyulladásunk van-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik