Tudomány

Negyvenesek, gyúrjatok az életetekért!

Neves kutatók szerint azok, akik negyven éves koruk után rendszeresen edzenek, hosszabb életre számíthatnak, mint lusta kortársaik.

Mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket. Egy új tanulmány szerint negyven és hatvanötéves korunk között különösen az, mert jelentősen meghosszabbíthatja az életünket.

Paul Loprinzi és Jeremy Loenneke, a University of Mississippi kutatói Elizabeth Blackburnnel, a University of California tudósával (aki nem mellesleg a 2009-es orvosi Nobel-díj egyik nyertese) közös felmérésükben közel 6500, az Egyesült Államokban élő húsz és 84 év közötti felnőtt egészségügyi adatait elemezték. A kutatás alapjául a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (National Health and Nutrition Examination Survey) keretében gyűjtött információk szolgáltak.

A felmérés résztvevőinek egy, az egészségi állapotukkal, életmódjukkal és táplálkozási szokásaikkal kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteniük, és vérmintát is vettek tőlük. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy megmérjék a résztvevők telomérjeinek hosszúságát. A telomérek afféle „védőkupakok” a DNS-szállak végén, amelyek az öregedés, a betegségek és az elhízás miatt megrövidülhetnek. A tudósok szerint minél hosszabbak, annál hosszabb életre számíthatunk.

Loprinzi, Loenneke és Blackburn azt vizsgálta, hogy van-e kapcsolat a rendszeres testedzés a telomérek hossza között. Mint kiderült, van – de statisztikai szempontból számottevően csak egyetlen korosztály, a 40-65 éves korcsoport tagjainál. A kutatás szerint ebben a korban minél több mozgásfajtát végez valaki – sétál, kerékpározik, súlyzózik stb. – annál kevésbé kopnak a telomérjei.

A Quartz szerint a Medicine & Science in Sports & Exercise című lapban megjelent tanulmánynak van néhány szembetűnő hiányossága: az alapjául szolgáló felmérés önkéntes adatszolgáltatásom alapult, és az edzés, illetve a telomérek hossza közötti összefüggést is csak statisztikai adatok támasztották alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik