Tudomány

Menekülő bűnözőkre vadászhat a Yamaha robotmotorosa

A japán cég a tokiói autószalonon mutatta be nem mindennapi robotját, amely a leggyorsabb motorokat is el tudja vezetni.

A Gizmodo szerdán számolt be róla, hogy a Yamaha egy nagyon érdekes új fejlesztést mutatott be a Tokyo Moto Show-n: egy robotmotorost, amely még a legmenőbb, üzemanyagtakarékos hibridek és sofőrmentes autók között is komoly feltünést keltett. A találóan csak Motobotnak elnevezett gépember a leggyorsabb kétkerekűeket is vezetni tudja.

A weboldal szerint nem lehetetlen, hogy a japán gyártó a rendfenntartó erőket szeretné megcélozni az új fejlesztéssel – és szó, ami szó, a Motobot éppen úgy néz ki, mintha a Robotzsaru tavaly bemutatott rebootjából lépett volna elő. Ráadásul minden adottsága megvan ahhoz, hogy levadássza az autópályákon száguldozó gyorshajtókat, vagy rendőréletek kockáztatása nélkül kapcsoljon le egy menekülő bűnözőt.

Fotó: Europress
A valódi robotzsaru? (Fotó: Europress)

A cég fejlesztőinek rövidtávú célja, hogy a robotot képessé tegyék bármely kereskedelmi forgalomban kapható motor vezetésére – akár 320 km/h-ás sebességgel.

A teljesen autonóm, emberi felügyelet nélkül is működő humanoid gépmotorost a Yamaha motorfejlesztő és robotikai mérnökei építették. Mivel ekkora sebességnél már rendkívül összetett feladat egy motorkerékpár irányítása, olyan mozgásirányító rendszereket kell kifejleszteniük, amelyek tökéletes pontossággal működnek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik