Tudomány

Nagyon hiányzik az óriások trágyája

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 10. 27. 21:59

A nagy méretű emlősök pusztulása komoly mennyiségű tápanyagtól fosztja meg a Földet.

Az utolsó jégkorszak végéig az óriási testű szárazföldi és vízi emlősök, a költöző madarak és a vándorló halfajok kulcsszerepet játszottak a szárazföld és a vizek termékenységének megőrzésében, mert a tápanyagokat nagy távolságokra juttatták el.

“A múltban ezek az óriások egyenletesebben oszlatták szét a tápanyagokat, köztük a foszfort és a nitrogént a világon, ezzel az egész Föld termékenységét növelték: nagy távolságokat jártak be, így a természeti erőforrásokban bővelkedő centrumoktól messze eső ökoszisztémákba is elszállították a tápanyagokat” – mondta Christopher Doughty, az Oxfordi Egyetem ökológusa, az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt tanulmány egyik szerzője.

Bolygónk bizonyos értelemben az óriások földje volt, mielőtt az ember meghódította volna. Tízezer évvel ezelőtt azonban ezeknek a gigászi emlősöknek mintegy 150 faja halt ki a klímaváltozás és az emberi tevékenység együttes hatására

– hangsúlyozta Joe Roman, a Vermonti Egyetem biológusa.

A kutatók kiszámították, hogy mielőtt az utóbbi évszázadokban a kereskedelmi célú bálnavadászat egyes helyeken akár 90 százalékkal is csökkentette a cetek egyedszámát, ők és más tengeri emlősök évente mintegy 340 ezer tonna foszfort szállítottak szaporodási helyüktől az óceánok nyílt vizére. Mára ez a mennyiség a 23 százalékára, évi 74 ezer tonnára zuhant.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.