Tudomány

Kozmikus sugarakkal kutatnak a piramisok titkai után

A régészek azt is szeretnék kideríteni, hogy valóban Tutanhamon mellé temették-e a legendás szépségű Nofretitit.

Az Engadget hétfői híre szerint egyiptomi régészek infravörös kamerák és „kozmikus sugárzásmérők” segítségével akarják feltérképezni a piramisokat. A projektet, amelyben neves japán, francia és kanadai archeológusok is közreműködnek, a Nílus-menti ország régészeti minisztériuma felügyeli, és legfontosabb célja az, hogy megértsék, hogyan építették ezeket a lélegzetelállító síremlékeket, illetve új, eddig ismeretlen földalatti kamrákat tárjanak fel.

A program keretében egyebek között a Gízai nagy piramist és a Kefrén-piramist is átvizsgálják. A csapat azt is szeretné kideríteni, hogy valóban egy, a Tutanhamon sírkamrája mellett található, befalazott teremben temették-e el a legendás szépségű egyiptomi királynőt, Nofretitit.

A kutatás során egy ún. „müon-szkennert” is bevetnek majd: hasonlót ahhoz, amit a japán Fukusima-atomerőmű feltárásánál használtak. A müonok a mélyűrt uraló kozmikus sugárzásban keletkeznek, és jóval könnyebben áthatolnak az anyagon, mint a röntgensugarak, ezért különösen alkalmasak a földalatti üregek és folyosók feltárására.

„Harminc éve már megpróbálkoztunk valami hasonlóval, de ez az első eset, hogy nemzetközi összefogással és a legmodernebb technológiák felhasználásával próbálunk belenézni a piramisokba – mondta a weboldalnak nyilatkozva a kutatásban résztvevő egyik francia régész. – Szeretnénk megfejteni a piramisok titkát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik