Tudomány

Ő a bajuszos pofa a tüntetésekről

Ha valaki tömegtüntetésekről készült képes beszámolókat néz, rendre feltűnik egy maszk: bajuszos, vigyorgó arc helyes kis szakállal. Ő volt Guy Fawkes, a világ leghíresebb merényletkísérletének kiötlője a XVII. század elejéről. Az angol parlamentet akarta a levegőbe repíteni királyostul, képviselőstül.

Maga a maszk egy képregény, majd a V mint vérbosszú című film által vált híressé, a tüntetéseken pedig, mint az elnyomás elleni fellépés jelképe jelenik meg. No és persze jótékonyan eltakarja viselője arcát, miként a kapucni és a sál.

A maszk igazi arca

De ki is volt valójában Guy Fawkes? Az egész az angliai reformációval kezdődött, amikor is a katolikus nemesség igencsak perifériára szorult. Fawkes hithű katolikus kisnemes volt, élete nagy részét katonaként szolgálta végig protestánsok elleni háborúk zsoldosaként.

Félelmetes figura lehetett, hatalmas erejű, vörösesbarna, nagy bajuszú, szakállas óriásnak írják le a források.

Az elnyomott katolikus nemesség türelme akkor fogyott el a szigetországban, amikor a nagy reményekkel várt I. Jakab király 1603-as trónra lépése után kijelentette: mélyen megveti a “babonás pápista vallást”, és előkészületeket tett a katolicizmus betiltására – olvassuk Hahner Péter a Rubicon történelmi folyóiratban megjelent cikkében.

A nagyszabású tervet 1604-ben dolgozta ki Fawkes és négy társa. Fel akarták robbantani a londoni parlament épületét akkor, amikor az megnyitja ülését, és jelen vannak mindkét ház képviselői, a király és a walesi herceg is. Ez körülbelül 500 ember meggyilkolását jelentette volna. Az összeesküvők ezután vidéken katolikus felkeléseket robbantottak volna ki, trónra ültették volna a király egy kisebb gyermekét, majd visszaállítják a katolikus államvallást.

A puskapor-összeesküvés

Először is bérbe vettek egy pincét közvetlenül a Lordok Háza alatt, és összesen 36 hordó puskaport helyeztek el benne. A hordókra vasrudakat tettek, hogy a hatás minél pusztítóbb legyen. A nagy nap 1605. november 4-én érkezett el, Guy Fawkes vállalta magára, hogy meggyújtja a robbanáshoz szükséges tüzet. Ezután a Temzén keresztül elmenekült volna.

Guy Fawkes elfogása (Wikipedia)
Guy Fawkes elfogása (Wikipedia)

Csakhogy az egyik összeesküvő, Francis Tresham lelkiismerete megszólalt, nem viselte el, hogy katolikus lordok is áldozatul esnek majd. Olyanok, mint amilyen a sógora,Lord Monteagle is volt, ezért még jó egy héttel korábban névtelen levelet írt a rokonnak:

Azt tanácsolom neked, hogy ha kedves az életed, találj valami kifogást, és ne vegyél részt a parlament ülésezésén. Isten és ember úgy döntött, hogy megbünteti e kor gonoszságát. …

Monteagle persze értesítette a királyt, aki az ülés előtt átkutattatta a környéket. Így fogták el Fawkest, zsebében órával és tűzszerszámmal, majd megtalálták a szén és vasrudak alá rejtett puskaporos hordókat is. A férfi bátran viselkedett, amikor a király elé vezették, az arcába ordította, hogy céljuk volt “Visszarobbantani benneteket, skót koldusokat ősi hegyeitekbe!”.

Brutális kivégzés

A király csodálta bátorságát, azt mondta, elhatározása “rómaiakhoz méltó”. Ettől függetlenül, miután a szép szóra Fawkes maradt pökhendi stílusánál, november 6-án elrendelte kínvallatását. Napok alatt az óriás megtört, mindent elmondott vallatóinak. Az összeeskülőket elfogták, és a következő év január 30-án megkezdődtek a kivégzések.

Főbenjáró bűnért brutális büntetés járt: az elítélteket felakasztották, ám mielőtt meghaltak volna leeresztették őket, nemi szervüket, heréjüket levágták, kibelezték, majd lefejezték és felnégyelték őket. Fawkes másnap került sorra, és túljárt kínzói eszén. Amikor a hurkot a nyakába akasztották, azonnal leugrott a vérpadról, és nyakát törte – a tortúrát így már csak holttestével tudták végigcsinálni.

Guy Fawkes kivégzése (Wikipedia)
Guy Fawkes kivégzése (Wikipedia)

A puskapor-összeesküvés hatására az angol katolikusok évszázadokig a teljes jogfosztottság állapotába kényszerítette. A merényletkísérlet első évfordulóján pedig Guy Fawkes rongyból készített “mását” rituálisan elégették. A hagyomány máig tart, az angol gyerekek manapság is minden november 5-én elkészítik Guy nevű rongybabájukat, este tűzijáték és örömtüzek mellett pedig elhamvasztják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik