Tudomány

Szexuális úton is terjed az Ebola

ebola(1)(960x640).jpg (Array)
ebola(1)(960x640).jpg (Array)
Először dokumentáltak olyan esetet, amikor a vírus sperma által jutott át egy kigyógyult betegtől.

Egy libériai nő úgy kapta el az Ebolát márciusban, hogy a halálos betegség egyik túlélőjével létesített szexuális kapcsolatot – derül ki a Science News által ismertetett tanulmányból.

A két páciens vírus genomját vizsgálták meg, és minden olyan lehetséges viszonyt feltérképeztek, ahonnan a vírus származhatott. A kutatók arra jutottak, hogy ez az első ebolás eset, amikor szexuális átvitel történt.

A leggyakrabban halálos kimenetelű betegséget általában a vérrel és egyéb testnedvekkel terjed. Ebben az esetben a két ember hat hónappal azután lépett nemi kapcsolatba, hogy a férfinál kimutatták az Ebolát, és 155 nappal azután, hogy a második vértesztje negatív volt.

A férfi spermájában és a nő vérében lévő a vírus genomjából kiderült, hogy nemcsak jól azonosítható, de teljesen különbözik is a többi nyugat-afrikai vírustól. Az eredetilag a New England Journal of Medicine című lapban közölt tanulmány szerint az Ebola-vírus még kilenc hónappal a fertőzés után is megmarad a spermában, annak ellenére, hogy a vérben már nem mutatható ki.

A kutatók szerint a gyógyult pácienseknek legalább két negatív spermatesztig tartózkodniuk kellene mindenfajta szexuális érintkezéstől, vagy mindenképpen óvszert kellene használniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik