Tudomány

Kamu vagy valódi a lézerborotva?

Túl szépen hangzott, hogy igaz legyen? Mit arról korábban mi is beszámoltunk, egy Skarp nevű svéd vállalat azt állította, hogy felfedeztek egy különleges, kizárólag a szőrt átvágó lézert, amiből megalkották a XXI. század borotváját. Azt írták, hogy a találmányukkal vége a pengék korszakának, a sebeknek, a bőrirritációnak, és azoknak a hulladékhegyeknek, amik az eldobható borotvák millióiból keletkeznek.

A fejlesztés befejezéséhez, és a sorozatgyártás elindításához az egyik legnagyobb internetes adománygyűjtő oldalon, a Kickstarteren kezdték el összekalapozni a pénzt. Néhány hét alatt a lelkes támogatók össze is dobtak rá négymillió dollárt. De hiába örültek a Skarpnál.

kép: Kickstarter
kép: Kickstarter

A Kickstarter kedden leállította a kampányukat. Azt írták, hogy megfelelő prototípus híján nem voltak meggyőződve arról, hogy a Skarp le fogja tudni szállítani a vállalt határidőre, a támogatóinak ígért, működő lézerborotvákat. Mivel a Kickstarter még el sem kezdte begyűjteni a támogatóktól a pénzt, a történet itt akár véget is érhetett volna.

A Skarp azonban néhány óra alatt új gyűjtést indított, ezúttal a Kickstarter legnagyobb riválisának számító Indiegogo portálon. Ott kifejtik, hogy ők korábban sem állították, hogy létezik egy tökéletesen működő prototípus.

Mielőtt a Kickstarter leállította a Skarp projektjét, rengetegen írták azt, hogy szemfényvesztés az egész. Főleg a lézerborotva demó verzióját működés közben bemutató videó miatt.

A svéd cég szerint a felvétellel ők csak annyit szerettek volna bizonyítani, hogy elő tudják állítani a lézert, ami a szőrt átvágja, a bőrt azonban nem sérti meg. „Az elejétől kezdve egyértelműen hangsúlyoztuk, hogy a prototípusunk az ami. Önerőből eddig juthattunk a fejlesztéssel” – írta Skarp a Mashable kérdésére. A videót azzal magyarázták meg, hogy a felvételen látható borotvában egy egyedi, a laboratóriumban kézzel készített „szál” van, ami ennyire képes. A befolyt összegből azonban, már meglévő tervek alapján le tudnák gyártatni a végleges, sokkal hatékonyabb szálakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik