Tudomány

Amíg ön aludt, az emberiség megint megmenekült a világvégétől

Sokkal nagyobb esélye van arra, hogy villámcsapás érje, mint annak, hogy élete során egy komolyabb aszteroida becsapódjon bolygónkba.

Biztonságos távolban húzott el a Föld mellett a 86666 jelű aszteroida – közölte a NASA vasárnap délelőtt. Voltak, akik a végső pusztulást várták az objektumtól, de az amerikai űrügynökség szerint semmiféle kockázat nem merült fel – 15 millió mérföldnél nem jött hozzánk közelebb a két és fél kilométer átmérőjű kődarab, azaz legalább hatvanszor messzebb volt tőlünk, mint a Hold.

Az aszteroidával már hónapok óta rémisztgettek, a NASA augusztusban nyilatkozatot is kiadott arról, hogy semmiféle tudományos alapja nincs a mindenféle rémhírportálokon terjesztett világvége-előrejelzéseknek. Mindent persze a NASA sem láthat előre, 2013-ban például mindenkit teljesen váratlanul ért a cseljabinszki aszteroidabecsapódás. Az aprócskának mondható aszteroida azonban ott sem hozott világvégét, de ahhoz elég volt, hogy rengeteg ablaküveg betörjön és mintegy ezer ember megsérüljön, amikor a légkörbe érve felrobbant az objektum.

A szakértők szerint egyébként sokkal nagyobb esélye van arra egy embernek, hogy villámcsapás érje, mint annak, hogy élete során egy jelentősebb méretű aszteroida becsapódjon a Földbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik