Tudomány

Megölték Legolast, a gepárdot

gepárd (gepárd, )
gepárd (gepárd, )
Felesleges orvvadászat lehetett az, aminek áldozatul esett a botswanai gepárd, akit a kutatók is megfigyeltek.

Szomorú halálhír jelent meg a BBC-n: a tudósok által is sokat tanulmányozott botswanai sztárgepárd, Legolas halott. A botswanai gepárdvédő szervezet szerint ki nem provokált, szükségtelen gyilkosság áldozata lett az állat, testét egy főút mellett találták meg, shotgun lövedékek között. Az esetet orvvadászatként értékelték, eljárás indult.

A történtek azért is felháborítóak, mert pont a nyáron lett világra szóló botrány abból, hogy egy unatkozó amerikai fogorvos bátran agyonlőtte Cecilt, Zimbabwe ismert oroszlánját.

Legolas megölése se gazdasági okokból történhetett, úgy tudni, nem voltak haszonállatok a környéken, amiket tizedelhetett volna. A csoport hozzátette, megérti azokat a farmereket, akiknek gondot okoznak a ragadozók, de ez a gyilkosság értelmetlen volt.

A gepárd volt fajának egyik legnagyobbja, amit valaha elfogtak, lemérésekor 68,5 kilót nyomott. Rá és két fajtársára is adtak speciális nyakörveket, amikkel követni tudták, hogy vadásznak együttműködve. A hét nyakörvvel ellátott gepárdból már csak négy él. A gepárdpopuláció tízezres Afrikában, sérülékenynek számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik