Tudomány

Egy magyar tudós a legesélyesebbek között a Nobel-díjért

Ma délelőtt 11 óra 30 perckor Stockholmban bejelentik, hogy ki kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat, ezzel megkezdődik az elismerés nyerteseinek kihirdetése.

A fizikai és a kémiai Nobel-díj kitüntetettjének nevét kedden és szerdán közlik Stockholmban 11 óra 45 perckor. A Thomson Reuters előrejelzése szerint idén egy magyar tudós, Krausz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója is esélyes a fizikai Nobel-díjra.

Hagyományaihoz híven a Svéd Akadémia egyelőre nem jelölte meg, hogy melyik napon hirdeti ki az irodalmi kategória nyertesét, de minden valószínűség szerint csütörtökön, a déli órákban lehet számítani a bejelentésre. A fogadóirodáknál idén Szvetlana Alekszijevics fehérorosz szerző, oknyomozó újságíró a favorit, de – az elmúlt évekhez hasonlóan – a várományosok élmezőnyében szerepel Murakami Haruki japán, Ngugi wa Thiong’o kenyai, valamint Philip Roth és Joyce Carol Oates amerikai író.

Pénteken a norvég fővárosban, Oslóban hozzák nyilvánosságra 11 órakor, hogy ki kapja a Nobel-békedíjat. A közgazdasági emlékdíj díjazottjának kilétét október 12-én ismertetik Stockholmban.

A kitüntetettek 8 millió svéd koronával (267 millió forintnak megfelelő összeggel) gazdagodnak, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik