Tudomány

Új szobákat találtak Tutanhamon sírjában

Tutanhamon  (tutanhamon, fáraó, )
Tutanhamon  (tutanhamon, fáraó, )
Hoppá! Egy brit régész szerint Tutanhamon sírja valójában Nefertiti sírjának egy kamrácskája csupán. Radarfelvételekre hivatkozik.

Előfordulhat, hogy a legendás Nefertiti királyné sírját találták meg kutatók, akik körberadarozták Tutanhamon fáraó sírját – írja a BBC. Nicholas Reeves brit archeológus két extra szobát talált elrejtve. Nefertiti (magyarul olykor Nofertitinek hívják) királyné volt Tutanhamon előtt, de egyes történészek szerint nem csak fáraófeleség volt, egy ideig uralkodhatott is.

Reevesnek az az elmélete, hogy a sírbolt nem is Tutanhamonnak épült, hanem Nefertitinek, és az egyik külső szobába hantolták el a 19 évesen meghalt kölyökfáraót, akit 1922-ben találtak meg régészek.

A brit archeológus azután kezdte pedzegetni, hogy itt még lehet valami keresnivalója, hogy egy spanyol cég alaposan felmérte a sírt, és ez alapján felépítették a kamra másolatát az egyiptomiak. Reeves ezt az alapos rekontrukciót is megvizsgálta, és arra jutott, hogy két befalazott ajtó is lehet a festett falak mögött.

Reeves azt tartja, hogy vannak bizonyítékok a Tutanhamon-sírban, amik jelzik, hogy itt nem csak a fiatalon elhunyt fáraó maradványai nyugodtak. Ezt persze a vezető egyiptomi egyiptológusok vitatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik