Tudomány

Üvegházakat építhetünk a Marson

A NASA szerint a marsi víz lehetővé teheti, hogy a jövő Mars-kutatói megtermesszék a saját élelmiszereiket.

A NASA hétfőn jelentette be: bizonyítékot találtak arra, hogy folyékony víz van a Marson. A felfedezés hatalmas publicitást kapott világszerte; nem véletlenül, hiszen a víz az élet egyik nélkülözhetetlen alapeleme, és jelenléte akár azt is jelentheti, hogy a vörös bolygón ma is megtalálhatók egyes, az extrém körülményeket jól tűrő élőlények. De a hétfői konferencián John M. Grunsfeld, az űrügynökség tudományos küldetésekért felelős igazgatóságának társadminisztrátora egy másik izgalmas lehetőséget is felvillantott. Mint mondta, a marsi víz lehetővé teheti, hogy az odalátogató asztronauták megtermeljék maguknak a saját élelmiszereiket.

„A marsi növénytermesztés még akkor is komoly kihívást jelentene, ha extrém módon megváltoztatnánk a palánták genetikai állományát – fejtegette Grunsfeld. – Arra azonban van lehetőség, hogy magasnyomású üvegházakat építsünk, és ha tényleg bőséges vízkészlet van a Marson, azt használjuk a növények öntözésére. Végül is, szén-dioxidból nincs hiány, és éppen ez az, amit a növények belélegeznek, majd oxigénné alakítanak.”

Grunsfeld szerint a marsi üvegházak nem csak az űrhajósok élelmiszerellátását biztosíthatnák, hanem az éltető oxigént is megtermelhetnék. Az üvegházakon kívül már jóval nehezebb lenne a növénytermesztés, mert az atmoszféra túlságosan vékony, és a talaj sem túl termékeny.

„Ha Nepál zöldellő völgyeiben járunk, csodálatos vegetációt láthatunk, de ahogy egyre feljebb megyünk, a növényi élet lassan eltűnik, amíg csak köveket és zuzmókat találunk – magyarázta. Ha még magasabbra mászunk, végül a zuzmók is eltűnnek. Ennek a legfontosabb oka az, hogy a légkör annyira megritkul, hogy minden, ami élő, kiszárad.”

Grunsfeld hangsúlyozta, még jó időbe kerül, mire leszállhatunk a Marson, de most, hogy bebizonyosodott, valóban van víz a bolygón, ez a NASA egyik legfontosabb prioritása. A kutató szerint „életbevágóan fontos”, hogy az asztrobiológus személyesen tanulmányozhassák a vörös bolygót. „Talán életet is találunk majd ott” – lelkesedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik