Tudomány

Felfedezte a világ legkisebb csigáját, elnevezte az asszonyról

Csiga (csiga)
Csiga (csiga)

Páll-Gergely Barna tudományos szempontból nagyot gurított: az ázsiai szárazföldi csigák szakértője új fajt fedezett fel, olyan kicsit, mint előtte senki. Mivel Páll-Gergely mosonmagyaróvári, a Kisalföld számolt be a kalandjairól.

A férfi már kb. 40 új fajt és alfajt fedezett fel, egyiket gimis biológiatanáráról, Werner Ervinrő nevezte el (Gudeodiscus phlyarius werneri). Azóta a japán Macumoto Egyetemen ledoktorált, kapott is egy kutatói ösztöndíjat, ennek megfelelően hajtja tovább a kutatói ösztön.

Az összes taxon, amit eddig leírtam 71 darab. Egyébként nem igazán szoktam számon tartani, mert mindig találunk új fajokat, és a különböző kéziratok a közlés különböző fázisában vannak. Ezeken kívül van legalább 15 új faj, amiknek a leírásán most dolgozom.

Egy magyar-japán-svájci kutatócsoport tagjaként Kínában hét apró fajt fedezett fel a déli Kuanghszi tartományban. A talajt átszitálva vették észre az eddig nem látott csúszómászókat. Finom kefével megtisztították a házakat, megszámolták a kanyarulatokat rajtuk és lemérték a méretüket. Az egyik új faj, a Krobylos sinensis 2,2 és 2,7 milliméter közötti méretével a legnagyobb lett. A legkisebb magassága mindössze 0,86 milliméter.

Neveket is kell adni az új fajoknak, az ázsiai kutatók zömmel a lelőhelyről vagy kutatókról nevezik el a fajokat, amiket így elég nehéz megjegyezni egy európainak. Páll-Gergely barátja, Hunyadi András azonban nagy névadó, a Kuanghsziban talált csigák zömének is ő adta a nevet. Kivéve egyet, a legkisebbét, ez Páll felesége után a Angustopila dominikae nevet kapta.

A csiga máris sztár lett, már német, magyar, dán, svéd, holland, orosz, olasz, spanyol, japán cikkeket lehet találni róla, pár napja pedig a New Scientistnek adott interjút a felfedező. Hívta őt a Guardian és pár amerikai és japán lap is. Páll amúgy büszkébb arra, amikor rájön, hogy régóta egy fajként kezelt csigák több fajhoz tartoznak.

Most az Alycaeidae nevű ázsiai családdal foglalkozik, amit még 150 éve írtak le, így sok frissítésre szorulnak az adatai. Ezen kívül a csigaház légzőrendszerét is fel akarja tárni, ezzel kevesen foglalkoztak eddig: ha az állat visszahúzódik a házába, elzárja a bejáratot. Hogy levegő jusson be, van egy kis beépített cső. Amúgy Páll-Gergely nem akar Japánban maradni, két év múlva visszatérne Magyarországra, ha találna állást egy egyetemen vagy múzeumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik