Tudomány

A felperes: a szelfiző majom

A PETA természetvédő csoport egy tarajos makákó nevében indított pert David Slater természetfotós ellen. A szervezet szeretné elérni, hogy hozzá folyjanak be a kép értékesítéséből származó bevételek. Mint keresetükben írták, az így szerzett összeget „Naruto és a tarajos makákók javára” fordítanák.

A Motherboard keddi híre szerint a PETA természetvédő szervezet szerzői jogi pert indított David Slater természetfotós ellen – méghozzá egy Naruto nevű tarajos makákó nevében. Slater még 2012-ben publikált egy fotót a makákóról: állítása szerint az állat elcsórta a fényképezőképét és saját magát fotózta le. Ha úgy tetszik, lőtt egy jópofa szelfit. És éppen ez a PETA keresetének alapja.

A fénykép megjelenése után pillanatok alatt nagyon népszerű lett az interneten, nem kis részben éppen a fenti sztori miatt. 2014-ben a Wikimedia Commons szabadon elérhetővé tette a képet a fotóadatbázisában. Slater a szerzői jogaira hivatkozva szerette volna levetetni a képet az adatbázisból, de a Wikimedia megtagadta a kérését. Érvelésük szerint mivel nem ő, hanem a makákó készítette a képet, és a majmokat nem védi a szerzői jogi törvény, a fotó szabadon felhasználható közösségi tulajdon.

Fotó: David Slater (vagy Naruto?)/Wikimedia Commons
Fotó: David Slater (vagy Naruto?)/Wikimedia Commons

A Slater eleinte perrel fenyegetőzött, de aztán, miután jó pénzért eladta a fotót néhány hírügynökségnek, elaludt az ügy. Egészen addig, amíg a PETA jogászai be nem nyújtották a keresetüket az illetékes kaliforniai bíróságra.

A Motherboard cikkírója szerint a per számos érdekes kérdést vet fel. Köztük azt, hogy perelhet-e egyáltalán egy majom. A PETA szerint egyértelműen igen, hiszen az Egyesült Államok polgári törvénykönyve lehetővé teszi, hogy egy állat ügyében „egy megfelelő képviselő eljárjon”.

A szervezet szeretné elérni, hogy hozzá folyjanak be a kép értékesítéséből származó bevételek. Mint keresetükben írták, az így szerzett összeget „Naruto és a tarajos makákók javára” fordítanák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik