Tudomány

A walesi herceg bormeghajtású luxusautóval furikázik

A brit trónörökös a huszonegyedik születésnapjára kapta a királynőtől az Aston Martin DB5-öst, amelyet később borüzeművé alakíttatott.

A Winepair.com csütörtökön írta meg, hogy Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő fia, a brit trón várományosa egy egészen különleges autóval furikázik szabadidejében. Harmincnyolc éves Aston Martin DB5-ösét az édesanyjától kapta a huszonegyedik születésnapjára. 2008-ban „borüzeművé” alakíttatta a luxusautót – amelyet így szinte kizárólag a legnemesebb nedűből származó etanol hajt.

A borblog szerint a bor-bioetanol nem puszta főúri hóbort csupán. Nagyon is kézzel fogható gazdasági és környezetvédelmi haszna van, ugyanis abból a túltermelésből származó borból készül, amelyet a hatályos törvények szerint nem szabad piacra dobni az Európai Unióban. Így ahelyett, hogy kidobnák – vagy benyakalnák –, környezetbarát üzemanyag készülhet a feleslegből.

A bor-bioetanol gyártása ráadásul rendkívül egyszerű folyamat. Szimpla lepárlással készül – valahogy úgy, ahogy a jófajta konyak. A herceg a Gloucester-i Green Fuels-től szerzi be ezt a bioüzemanyagot; a cég közel tiszta, 99,8 százalékos etanolt tud készíteni a borból.

Károly egyébként a királyi család többi tagjával együtt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy lehetőség szerint környezetbarát módon közlekedjen. Saját használatú Audija, Range Roverjei és Jaguarjai például újrahasznosított sütőolajjal működnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik