Tudomány

Lesoványodott jegesmedve fotója sokkolja az internetet

A jég olvadása miatt egyre szűkül az állatok élőhelye, ezért sebezhetőek.

A lesoványodott jegesmedvéről Kerstin Langenberger fotós készített fényképet a Spitzbergákon, majd közzé is tette azt a Facebookon. A szigetcsoporton kutató tudósok szerint bár a jegesmedve-populáció stabil, egyre gyakrabban lehet látni lesoványodott nőstényeket – írja az IFLScience.

Lengenberger azt írta: a gleccserek és a jégmező évről évre zsugorodik. Igaz, látott nagyon jó karban lévő jegesmedvéket, de sok elpusztult és éhező állatot is. Rájött arra is, hogy az egészséges példányok többsége inkább hím, hiszen ők több időt töltenek magányosan a táplálékban gazdag jeges területeken. A nőstények ezzel szemben a szárazföldön fészkelik be magukat a bocsukkal, ahol lesoványodnak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a jegesmedvéket a vörös veszélyeztetettségi kategóriába sorolja. A jég olvadása miatt egyre szűkül az állatok élőhelye, ezért sebezhetőek. 45 év alatt harmadával csökkent a létszámuk. Az olvadásnak pedig drámai következményei lehetnek a jegesmedvékre nézve az elkövetkezendő 50-100 évben az IUCN szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik