MAGADAN OBLAST 
Permafrost - Sibérie Russia .
Sredniy Point
Biosphoto / Samuel Blanc
Tudomány

Ősi óriásvírusok pusztíthatják el az emberiséget?

24.hu
24.hu

2015. 09. 14. 13:33

Francia és orosz tudósok újabb óriásvírust fedeztek fel a globális felmelegedés miatt egyre inkább kiolvadó szibériai permafrosztban. A Mollivirus sibericum nevű vírus több tízezer éve lapulhat a fagyos talajban. „Kutatásaink arra utalnak, hogy sokkal több, ma is fertőző óriásvírus lapulhat mélyen a szibériai permafrosztban, mint korábban gondoltuk” – írták tanulmányokban a kutatók. Ami meglehetősen aggasztó, hiszen jelentősen növeli az esélyét annak, hogy előbb-utóbb olyan ősi vírusok is feléledhetnek majd, amelyek akár az emberre is veszélyesek lehetnek.
A mikrobiológusok szerint a globális felmelegedés miatt egy sor furcsa és veszélyes kórokozó kerülhet elő a sarkvidéki területek olvadó félben lévő talajából. Köztük hatalmas vírusok.
Korábban a témában:

A Motherboard vasárnapi cikke szerint francia és orosz mikrobiológusok új, eddig ismeretlen óriásvírusokat találtak a szibériai tajga fagyott talajában (permafroszt); a Pithovirus sibericumot tavaly, a Mollivirus sibericumot pedig idén azonosították. Legújabb felfedezésüket a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban tették közzé a kutatók.

Az ősi kórokozók közös jellemzője, hogy mikrobiológiai léptékkel mérve óriásiak, így a hagyományos mikroszkópokkal is könnyen észrevehetők és vizsgálhatók. De vajon félnünk kell tőlük? Megvan az esélye annak, hogy a permafrosztból kiszabaduló vírusok pusztító járványt indítanak el?

Az AFP jelentése szerint az óriásvírusokat az amerikai Járványügyi Központ és Betegségmegelőzési Központ (CDC) egyik szigorúan titkos laboratóriumában vizsgálták. A kutatásban résztvevő mikrobiológusok siettek megnyugtatni a hírügynökség tudósítóját: csak akkor „ébresztik fel” a vírusokat, ha bebizonyosodik, hogy az emberre nézve ártalmatlanok. Ennek érdekében először egysejtű amőbákat fertőznek meg velük.

A handout photo provided on September 7, 2015 by the IGS-CNRS and Aix-Marseille University School of Medicine shows cells of the Mollivirus sibericum. The virus buried deep in the Siberian permafrost for over 30,000 years, is thought to be the newest representative of what are loosely known as "giant viruses."   AFP PHOTO / Genomic Information Laboratory Director and structural Marseille / CNRS / Aix-Marseille University School of Medicine 

= RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Genomic Information Laboratory Director and structural Marseille / CNRS / Aix-Marseille University School of Medicine" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS =
A Mollivirus sibericum (Fotó: AFP)

„Néhány ma is fertőző vírusrészecske és egy potenciális gazdaszervezet elegendő lehet ahhoz, a potenciálisan patogén vírusok felélesztéséhez – mondta az AFP-nek nyilatkozva Jean-Michel Claverie, a tanulmány egyik szerzője. – Éppen ezért, ha nem vagyunk elég körültekintők, és anélkül iparosítjuk ezeket a területeket, hogy megtettük volna a megfelelő óvintézkedéseket, azt kockáztathatjuk, hogy egy nap olyan, már kihaltnak hitt vírusokat ébreszthetünk fel, mint például a himlő.”

A most felfedezett Mollivirus sibericum csupán a negyedik óriásvírus, amiről tudunk, és a többihez hasonlóan ez is a történelem előtti időkből származik. Az első ilyen vírustörzset, a Mimivírus-családot 2003-ban azonosították egy olyan vízmintában, amelyet még 1992-ben vettek, egy bakteriális tüdőgyulladás-járvány kitörésekor. Nagy méretük mellett a Mimivírusok másik különlegessége, hogy összesen 979 fehérjekódolásra alkalmas génjük van – jóval több, mint bármely általunk ismert modern vírusnak. (Az influenza A vírusnak például összesen nyolc van.)

A Mimivírusok után nem sokkal újabb óriás kórokozókat fedeztek fel a kutatók. A Megavírusokat és a Pandóravírusokat Chilében és Ausztráliában gyűjtött vízmintákban fedezték fel. Az eddig felfedezett törzsek közül nekik van a legnagyobb, nem kevesebb. mint 2556 proteinkódoló génből álló vírusgenomja.

„Kutatásaink arra utalnak, hogy sokkal több, ma is fertőző óriásvírus lapulhat mélyen a szibériai permafrosztban, mint korábban gondoltuk” – írták tanulmányokban a kutatók. Ami meglehetősen aggasztó, hiszen jelentősen növeli az esélyét annak, hogy előbb-utóbb olyan ősi vírusok is feléledhetnek majd, amelyek az emberre is veszélyesek lehetnek.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.