Tudomány

Fej nélkül élt másfél évet egy kakas

Nem vicc, Mike-nak hihetetlen szerencséje volt, szó szerint sztárt faragtak belőle. Fajtársainak már nem annyira, attól kezdve minden farmer fejetlen csirkét akart magának...

Egy nap híján 70 éve történt, 1945. szeptember 10-én, hogy egy coloradói farmer, Lloyd Olsen és felesége csirkét vágott az udvaron. Nem a vasárnapi ebédhez kellettek, piacra szánták a szárnyasokat, tucatnyian estek áldozatul azon a napon. A férfi kezében dolgozott a bárd, a nő dolgozta fel a madarakat, már vagy negyvennél tartottak.

Sört, aztán pénzt keresett fejetlenül

Ekkor került sorra Mike, az öt és fél hónapos kakas. Hogy ő harcolt-e keményebben, vagy a gazda bambult el egy pillanatra, nem tudjuk. A lényeg, hogy „a csapás után felkelt és elkezdett mászkálni, majd szaladgálni megállás nélkül” – idézi a házaspár dédunokáját a Múlt-kor.hu.

csirke_02

Szegényt magára hagyták, ám amikor még másnap is életben volt, Olsen magával vitte a piacra. Fogadásokat kötött egy-egy korsó sörben, hogy vajon létezik-e fej nélküli csirke? Sok sört ihatott aznap, és rövidesen a sajtó is felfedezte őket, Mike országos hírnévre tett szert és országos turnéra indult, amivel szép kis summát keresett gazdáinak.

Szó sincs csodáról

Most biztos sokan csóválják hitetlenkedve a fejüket, pedig nem csodáról van szó. A bárd elkerülte Mike nyaki vénáit, az egyik fülét, valamint az agytörzs nagyobbik részét. Magyarul a kakas nem szenvedett életveszélyes sérülést, csak csőrét, szemeit és egyik fülét vesztette el. Mondhatjuk azt, levágták az “arcát”. Szerencsés egybeesés, hogy a csirke agya a koponyája hátulsó részén helyezkedik el.

A számítások szerint Mike agyának 80 százaléka épen maradt, ez pedig elegendőnek bizonyult az életben maradáshoz. Az alvadt vér megóvta a végzetes vérveszteségtől, bár a kakasnak még így is hihetetlen szerencséje volt. Ennyi persze nem tudott, gazdái a nyelőcsövén keresztül etették és itatták. Eleinte kissé esetlenül mozgott, ami nyilván nem meglepő abban az esetben, ha valaki egy másodperc alatt elveszíti fő érzékszerveit.

Fotó: mult-kor
Fotó: mult-kor

Nem figyeltek rá eléggé…

Folyamatos gondoskodást igényelt viszont, a torka ugyanis élete végéig váladékozott, a nyálkát Olsenék egy fecskendővel tisztogatták. És ez lett a veszte is. Épp Phoenixben voltak 1947 márciusában egy hotelszobában, amikor a madár fulladozni kezdett. Pánikszerűen keresték a fecskendőt, de nem lett meg, más alkalmas eszközt pedig nem találtak. Mike így néhány nappal a második születésnapja előtt elpusztult.

Olsenék nem lettek dúsgazdagok, azért két traktort, egy bálázógépet és egy furgont összehozott nekik a fejetlen kakas. A környéken pedig abban az időben tömegesen haltak a csirkék: maga Lloyd Olsen és az egész szomszédság a hírnevet hozó vágást gyakorolta…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik