Tudomány

Elon Musk atombombát dobna a Marsra

Ráadásul nem is egyet, hanem rögtön több ezret. A SpaceX-alapító szerint így eléggé felmelegíthetnénk a vörös bolygót, hogy odaköltözhessünk. Na de mi lesz a sugárzással?

A Quartz szerint Elon Musk nem csak milliárdos vállalkozó és korunk egyik leginvenciózusabb gondolkodója – hanem galaktikus gonosztevő is egyben, aki afféle Kegyetlen Mingként atombombákkal szórna meg egy közeli bolygót, hogy aztán gyarmatosíthassa.

A SpaceX és a Tesla Motors alapítója Stephen Colbert Late Show című műsorának szerdai adásában vázolta ördög tervét. Régóta hangoztatja, hogy az emberiség túlélésének záloga az lehet, ha elhagyjunk alaposan lelakott, a környezetszennyezés és a klímaváltozás hatásaitól sújtott szülőbolygónkat, és áthurcolkodunk a Marsra.

A milliárdos szerint „idővel földszerűvé alakíthatjuk” a hideg és kihalt bolygót, azzal, hogy „felmelegítjük”. „Egy paplannal?” – kérdezte Colbert. „Nem, Stephen, nem egy paplannal, hanem rengeteg termonukleáris bombával” – válaszolta Musk.

A vállalkozó szerint a bombák megolvasztanák a marsi jégsapkákat, és beindítanák az üvegházhatást, ami aztán kellemesen felmelegítené a bolygót.

Musk meg van győződve arról, hogy a terraformálásnak ezzel a radikális módszerének a bevetésével élhető környezetet teremthetnénk magunknak a Marson. A tudományos élet kiválóságai már valamivel szkeptikusabbak, úgy vélik, megvan a veszélye annak, hogy a bombák hatalmas energiája által megolvasztott víz idővel újra megfagyna, arról nem is beszélve, hogy a több száz (vagy több ezer) atombomba felrobbantása évezredekre sugárszennyezetté – és így megint csak lakhatatlanná – tehetné a bolygót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik