Tudomány

Ravasz vörös bevándorlók lepték el Bécset

Bármire képesek ezek az állatok, hogy élelemhez jussanak és felneveljék az utódaikat, bár emberre még nem támadtak. A rókák mozgását is figyeli az új bécsi weboldal.

Több ezerre tehető a Bécsben élő rókák száma – közölte a bécsi állatorvosi egyetem egy kutatója, miután elemezte a vadállatészleléseknek létrehozott weboldal adatait. A májusban indított StadtWildtiere.at-n az első három hónapban 1000 vadállatnak, köztük 300 rókának a fővárosi észlelését jelezték.

Főleg a város nyugati kerületeiben és éjszakánként láttak rókákat, a szántóföldekkel határos keleti kerületekben kevésbé, viszont észleltek ilyen ragadozókat még olyan városi nevezetességek közelében is, mint a schönbrunni kastély.

 

Azért élnek rókák a városban, mert itt megtalálnak mindent, ami a fennmaradáshoz kell nekik, részint élelmet, (lehullott gyümölcsöt és egereket), másfelől nyugalmat és az utódneveléshez megfelelő körülményeket kínáló bokros vagy üreges helyeket – mondta Theresa Walter, az egyetem vadállattudományi és ökológiai kutatóintézetének munkatársa.

Azt nem tette hozzá Walter viszont, hogy milyen irigyek az osztrákok, hogy nekünk jóképű ezüstrókánk is van!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik