Tudomány

Egyed ma megmondja, milyen lesz az idei ősz

Negyvenes nap a mostani kedd, vagyis a mai nap időjárása dönti el, milyen lesz az ősz 2015-ben. A meteorológus ezzel nem feltétlenül ért egyet.

Egyed napja van ma. Szent Egyed a VII. és VIII. század fordulóján élt, Provance-ban volt remete. Isten szarvastehenet küldött neki, hogy tejével táplálja. Egy alkalommal a vadászó vizigót király nyilat lőtt a szarvasra, amit Egyed saját testével fogott fel. A király erre neki ajándékozta a remeteség területét, ahol ő kolostort alapított. Többek között a kubikosok, pásztorok védőszentje, az ő közbenjárását kérik tűzvész, himlő, rák, szárazság, terméketlenség ellen.

Hízik a disznó, meztelen a gazda

Miután ezt is megtudtuk, térjünk rá arra, hogy szeptember elseje van, elkezdődött az ősz. Számos néphagyomány kötődik e naphoz, egyes vidékeken ekkor álltak szolgálatba a számadópásztorok, akik ettől kezdve hat hétig “nem vettek tisztát magukra”.

Elkezdték hízlalni a disznót, megkezdődött a búza vetése, és e naptól fogva nem volt szabad szekérrel a szőlőben járni. Virradat előtt a gazda meztelenül körbejárta szőlőjét, négy sarkán összekötötte a gallyakat, hogy kizárja a gonoszt.

Fotók: Thinkstock

Esik, vagy nem esik?

Szeptember elseje fontos időjárásjósló nap. Negyvenes nap, vagyis az időjárás mai alakulásából következtetni lehet a következő negyven napra, sőt egész őszre és még tovább. A népi megfigyelés úgy tartja, ha ma esik az eső, az egész évszak csapadékos lesz, jól terem a kukorica és enyhe telünk lesz. Ha viszont a mai nap száraznak bizonyul, ősz folyamán a napsütés dominál majd, a bor pedig igazán ízletes, “itatós” lesz.

A mai nap száraz lesz, csapadék sehol nem várható – erősítette meg a Hír24-nek Cséki Gergő meteorológus, az Időkép.hu munkatársa. A folytatást szakmailag megalapozottan 40 napra előre nem lehet előre jelezni, de a hónap közepéig igen. E szerint holnap nyugatról megérkezik a kánikulának véget vető hidegfront, ami lassan araszol nyugat felé. Nyomában többfelé záporok-zivatarok alakulnak ki, a hétvégére már a keleti országrészben is lehűl a levegő.

A klímaváltozás a hibás

A lehűlés persze relatív, esetünkben a 30 fok feletti hőmérsékletnek vet véget. Vasárnaptól 10 fok körüli hajnali hőmérsékletek után napközben 21-24 fokig melegszik a levegő, a jövő héten pedig a 25-27 fokot is elérheti. Szép, csendes, kora őszi időre számíthatunk – mondja a meteorológus.

Nyilván nem csodálkozunk azon, hogy a tudomány számára értelmezhetetlen a “negyvenes nap” fogalma. Egyetlen nap időjárásából sem lehet ennyire hosszú időre jósolni, ráadásul napjainkban a klímaváltozás kezdi teljesen felülírni a korábban “működőképes” népi megfigyeléseket. Nem a jóslatokat, a megfigyeléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik