Tudomány

Itt a világ első „agydopping-szere”

agydopping (Array)
agydopping (Array)

A modafinilt eredetileg alvászavarok kezelésére fejlesztették ki, de jó hatással van a figyelemre, a tanulási képességre, a problémamegoldásra és a kreativitásra is.

A legtöbben egy csésze kávéval vagy teával próbáljuk beröffenteni az agyunkat reggelente. Sajnos, a koffeinnek csak hangulatjavító és koncentrációserkentő hatásai vannak, ezért a kutatók nem tartják olyan szernek, amely „valóban javítaná az agyműködést”.

A Quartz híre szerint van azonban egy olyan gyógyszer, amely joggal pályázhat a fenti címre. Az Egyesült Államokban Provigil néven is forgalmazott modafinilt eredetileg az alvászavar kezelésére fejlesztették ki – de, mivel az agyi teljesítőképességünkre is pozitív hatással van, nyugodtan nevezhetjük a világ első okosító tablettájának. Legalábbis, ha hihetünk annak a nemrégiben megjelent tanulmánynak, amely szerint a modafinil fokozza a figyelmet, javítja a tanulási képességet és jó hatással van a „fluid intelligenciára” is – ennek elsősorban a problémamegoldásnál és kreatív gondolkodásnál vesszük hasznát. Ráadásul mindezt úgy, hogy a koffeinnel ellentétben nem okoz függőséget.

A kutatók egyelőre nem tudják, pontosan hogyan működik ez a hatóanyag. Az egyik széles körben elfogadott elmélet szerint valószínű, hogy javítja a működést azokon az agyi területeken, amelyek a fent sorolt képességekért felelősek. A European Neuropsychopharmacology című folyóiratban megjelent tanulmány összesen huszonnégy, 1994 és 2014 között készült kísérlet eredményeit összegezte: valamennyiben egészséges, alvászavaroktól nem szenvedő alanyok vettek részt.

A modafinil már jó ideje kapható a patikákban, és bizonyos körökben agyserkentőként is régóta használják. Főleg az amerikai és brit egyetemisták kaptak rá; a Nature 2008-as felmérésében részt vevő olvasók közel fele ismerte el, hogy rendszeresen szedi a gyógyszert.

A kutatás szerint a modafinilnek nincsenek jelentős egészségkárosító hatásai. A gyógyszer társadalmi megítélése ugyanakkor meglehetősen vegyes, sokak szerint egyfajta „agyi doppingról” van szó, így aki használja, jogosulatlan előnyökre tehet szert diák- vagy munkatársaival szemben. Joao Fabiano, az Oxfordi Egyetem kutatója nem osztja ezt a nézetet. Mint mondta, a modafinilre úgy kell tekinteni, mint egy, a kávéhoz hasonló serkentőszerre – amely a jó erős feketével szemben ráadásul káros és addiktív hatásai sincsenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik