Tudomány

Szintetikus DNS-t gyártott egy biotech-startup

Szintetikus-DNS (Array)
Szintetikus-DNS (Array)

Kutatók szerint a Synthorx hatalmas lépést tett a szintetikus létformák megalkotása felé.

A Motherboard szerdán írta meg, hogy a Synthrox nevű amerikai startup a világon elsőként szintetikus DNS-t állított elő. Dr. Floyd Romesberg, a cég egyik alapítója tavaly azzal került a címlapokra, hogy néhány kutatótársával közösen sikerült két mesterségesen előállított nukleotidpárt hozzáadnia egy E. coli baktériumtörzs DNS-éhez. Mint keddi közleményükben beszámoltak róla, most egy lépéssel még továbbmentek: teljesen új szintetikus aminosavakat sikerült beültetniük egy természetes DNS-láncba.

A Synthrox sci-fibe illő kutatásokat végez, olyan természetes vegyületeket állít elő, amelyek nem találhatók meg a természetben. Kutatásuk elsődleges célja, hogy új, az eddigieknél hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését alapozza meg.

Valamennyi földi szervezet DNS-e négy, jól megkülönböztethető bázispárból, ún. nukleotidok kombinációiból épül fel: ezek az adenin (A), a timin (T), a guanin (G) és a citozin (C). Ezek valamennyi élőlény genetikai anyagának alapelemei, amelyek számos különféle feladatot látnak el, köztük az aminosavak termelésének kódolását.

A Synthorx tudósai két új bázist, a d5SICSTP-t (X) és a dNaMTP-t (Y) hoztak létre és ültettek be az E. coli baktérium DNS-ébe, ahol sikeresen kapcsolódtak a négy természetes nukleotidhoz. (Az E. coli törzsek nagyon gyorsan reprodukálódnak, ezért ideális tesztalanyok az ilyen kísérletekhez.)

A két új bázispár beillesztése lehetővé teheti, hogy az élő szervezetekben található fehérjék túlnyomó többségének előállításáért felelős húsz alapvető aminosav mellett teljesen újakat hozzanak létre a kutatók. Mivel a fehérjék az izomszövet felépítésétől a betegségek leküzdéséhez elengedhetetlen antitestek létrehozásáig számtalan különféle feladatot látnak el, a kutatók azt remélik, hogy az új fehérjék „kitenyésztésével” teljesen új gyógyászati megoldásokat dolgozhatnak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik